RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navnga sin egen venn

Sist oppdatert:
Livredd og i frykt for å bli drept i brasiliansk fengsel, har gjenglederen (24) begynt å snakke.

NATAL (Nettavisen): I brasiliansk varetekt har den 24 år gamle mannen som regnes som en sentral figur i B-gjengen, fortalt politiet hvem han tror sto bak skuddene på Aker Brygge.

- Han har navngitt den av sine venner som han mener skjøt ved Aker Brygge i august 2006, sier mannens advokat, Marius Oscar Dietrichson, til Nettavisen.

- Min klient var til stede ved skytingen, og har forklart seg om det.

Tidligere i uken fikk gjenglederen et ultimatum av brasiliansk politi: Fortell alt og slipp fengsel, eller få 30 år bak murene.

LES OGSÅ:Sover på skift for ikke å bli drept

- Gjør hva som helst
Norsk politi kjenner ikke til at gjenglederen har navngitt vedkommende som han mener avfyrte skuddene på Aker brygge.

- Det er et spørsmål om sannhetsgehalten i dette. Det er ikke bare å slenge ut en påstand og tro at det løser saken, sier Eirik Jensen - mannen som har ledet Gjengprosjektet i Oslo-politiet - til Nettavisen.

Han tror 24-åringens utspill er et ledd i å komme hjem til Norge.

- Det virker som han gjør hva som helst for å bli tatt hjem, sier Jensen.

Hvitvasking
24-åringen satt hele fredag i avhør med norsk politi i den brasilianske feriebyen Natal. Mannen er en av fire som ble siktet i forbindelse med skytingen på Aker Brygge 20. august i fjor, og har vært på rømmen.

Mannen og hans eldre bror var etterlyst etter skytingen, i likhet med to tvillingbrødre.

I mars ble 24-åringen pågrepet i Brasil for besittelse av falske dokumenter. Da den såkalte «Aksjon Paradis» ble gjennomført i Natal denne uken ble mannen også siktet i forbindelse med hvitvasking av penger gjennom eiendomshandel i den brasilianske byen.

Dietrichson er mannens mangeårige advokat. Han var i Natal for å bistå sin klient, da den første arrestasjonen i «Aksjon Paradis» ble gjennomført.

- Uholdbare forhold
- Forholdene i fengselet er uholdbare, og kan ikke fortsette i lengden. Min klient deler celle med flere andre, og er redd for sin egen sikkerhet, sier Dietrichson.

Advokaten bistår også en venn av 24-åringen som også ble tatt i Brasil, og har bedt om en utlevering av de to til Norge. Ifølge Aftenposten.no har også norsk politi bedt om en utlevering i forbindelse med Aker Brygge-skytingen.

- Min klient samarbeider så godt han kan med norsk politi, men er under et voldsomt press, sier Dietrichson.

- Ingen kjennskap
- Han har ingen kjennskap til forholdene han er siktet for her i Brasil. Det dreier seg om befatning med straffbare midler med opphav fra Norge. Det er snakk om meget betydelige beløp, også etter norsk målestokk.

Han beskriver situasjonen for sin klient som «absurd».

- Politimesteren lokalt har åpent gått ut og sagt at min klient, som er norsk statsborger, ikke vil bli utlevert noen sinne. Samtidig har det kommet frem signaler både overfor ham og meg om at hvis han samarbeider med brasiliansk politi og snakker dem etter munnen, vil de se mildere på ønsket om hjemsendelse, sier Dietrichson.

Kan framtvinge forklaring
Ifølge advokaten risikerer 24-åringen å måtte tilbringe 10 til 30 år i et brasiliansk fengsel, om han fortsetter å nekte befatning med forholdene.

- Dette er en absurd situasjon som er egnet til å fremtvinge en forklaring fra min klient som ikke er i samsvar med det som har skjedd, alene for å tekkes brasiliansk politi.

Dietrichson frykter for sin klients liv om han blir dømt i Brasil.

- 30 år er ekstremt lang tid under disse soningsforholdene, påpeker Dietrichson.

- Svak rettssikkerhet
Advokaten retter krass kritikk mot brasiliansk rettssikkerhet, og hevder klienten ennå ikke har fått sin fengsling prøvet for dommer i Brasil.

- Mine undersøkelser så langt har avdekket at de to månedene min klient har sittet har han ikke en eneste gang fått forelagt sin sak for en brasiliansk dommer. Dernest har han vært helt uten offentlig oppnevnt forsvarer. Det er en betydelig mangel på rettssikkerhet i Brasil, og soningsforholdene er uholdbare, fortsetter Dietrichson.

- Jeg tror ikke norske justismyndigheter var klar over hva de sa ja til da de gikk inn i dette. Norge må nå be om å få sine borgere hjem. De siktede er norske borgere, samarbeid med norsk politi har vært et nødvendig premiss for å få saken i havn, og midlene de er anklaget for befatning med stammer fra Norge. Dette er i realiteten ikke noe annet enn en ren norsk straffesak, avslutter advokaten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere