Navngir IS-bøddel

Mannen som tilsynelatende drepte journalisten James Foley er navngitt som London-mannen Mohammed Emwazi.

Mannen som tilsynelatende drepte journalisten James Foley er navngitt som London-mannen Mohammed Emwazi. Foto: Reuters Tv (Reuters)

«Jihadi John», mannen som flere ganger er vist i drapsvideoene til Den islamske staten (IS), er navngitt som London-mannen Mohammed Emwazi, melder Washington Post.

26.02.15 15:38

Mannen er kjent for britisk etterretningstjeneste, men identiteten ble tidligere holdt skjult av såkalte operasjonelle årsaker, skriver Washington Post på sine nettsider.

Emwazi dukket for første gang opp på IS' drapsvideoer i august i fjor, da han tilsynelatende drepte den amerikanske journalisten James Foley. Senere var han også med i videoene i forbindelse med drapene på journalisten Steven Sotloff, taxisjåføren Alan Henning samt hjelpearbeiderne David Haines og Peter Kassig.

Myndighetene har tatt i bruk en rekke midler for å identifisere mannen på filmene. I tillegg til å analysere stemmen hans har de også gjennomført en rekke intervjuer med tidligere gisler.

FBI-sjef James B. Comey sa allerede i september, kun en måned etter filmen med Foley dukket opp, at de hadde identifisert IS-bøddelen, skriver Washington Post.

- Det er ingen tvil om at Mohammed er Jihadi John. Han var som en bror for meg. Jeg er sikker på at det er han, sier en av Emwazis nære venner, som var med på å identifisere han, til Washington Post.

Emwazi skal ha tatt en grad i dataprogrammering i London, før han reiste til Syria i 2012 hvor han sluttet seg til IS.

Asim Quereshi, forskningssjef i menneskerettighetsorganisasjonen CAGE, var i kontakt med Emwazi før han dro til Syria. Også han mener mannenn på filmene er Mohammed Emwazi.

- Det er en utrolig likhet, og jeg er nok så sikker på at dette er en og samme person, sier Qureshi.

Det er uvisst når Emwazi omfavnet IS' ekstremistiske tankegang, men venner har sagt at han trolig ble radikalisert i forbindelse med en tur til Tanzania i 2009. Da skal han ha blitt stanset av den britiske etterretningen MI5, ifølge Washington Post.

To amerikanske regjeringskilder bekrefter ifølge Reuters at etterforskere tror mannen som er kjent som «Jihadi John», er Mohammed Emwazi.

Den britiske ambassaden i Washington opplyser at deres myndigheter ikke ønsker å uttale seg mens det fortsatt pågår etterforskninger av IS-drap i Syria.

Nettavisen og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.