*Nettavisen* Nyheter.

Nazi-historiker siktet

Foto: (AP/Scanpix)

Nazi-historikeren David Irving risikerer ti års fengsel for å ha benektet Holocaust.

22.11.05 21:36

Den kontroversielle og høyreekstreme historikeren ble arrestert i Steiermark i Østerrike 11. november på grunnlag av en arrestordre som ble utstedt i 1989. Det melder Associated Press (AP).

Siktet etter taler
Tirsdag ble det klart at Irving blir siktet for sine holocaust-uttalelser. Siktelsen er utformet på grunnlag av to taler i 1989, hvor han benektet at gasskamre hadde eksistert i tyske konsentrasjonsleire, opplyser aktor Otto Schneider.

Irving sitter nå i østerriksk politis varetekt i Wien, og risikerer opptil ti års fengsel hvis han blir dømt.

- Hitler visste ingen ting
Den 67 år gamle briten har tidligere blitt beskyldt for å spre antisemittiske og rasistiske ideer. Han har skrevet nærmere 30 bøker, blant annet «Hitlers krig», som setter spørsmålstegn ved omfanget av jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

Historikeren fremholder også at de fleste jøder som døde i konsentrasjonsleiren Auschwitz døde av tyfus – ikke i gasskamre.

Tidligere dømt
I 1992 dømte en tysk domstol 67-åringen til å betale 40.000 kroner for å ha insistert offentlig på at gasskamrene i Auschwitz var en bløff, skriver AP.

Irving har tidligere saksøkt Holocaust-forskeren Deborah Lipstadt fordi hun har kalt ham en Holocaust-fornekter. En britisk domstol erklærte i 2000 at det var riktig å gi ham denne merkelappen, og sa samtidig at han var anti-semittisk, rasistisk og at han fordreide historisk informasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.