Gå til sidens hovedinnhold

Nazi-psykiater (90) død

Psykiateren dr. Heinrich Gross jobbet på en klinikk som utførte grusomme eksperiment og tok livet av tusenvis av barn under andre verdenskrig. Gross døde 15. desember, i en alder av 90 år.

Gross var involvert i ni dødsfall som en del av nazistenes utryddelse av «verdiløse liv». Han slapp unna en rettssak i mars, da retten fastslo at han led av aldersdemens, skriver Associated Press.

Passet ikke inn
Gross var en ledende doktor i Wiens beryktede Am Spiegelgrund-klinikk. Historikere og overlevende fra klinikken besyldte Gross for å drepe og ta del i klinikkens eksperiment på tusenvis av barn som fysisk, mentalt eller på andre måter ikke passet inn i Adolf Hitlers' perfekte verden.

Gross har i årtier bedyret sin uskyld, og hevder at han ikke var på hospitalet i 1940-årene, da de fleste barna ble drept.

- Jeg har alltid vært imot dødshjelp. Jeg har aldri fremskyndet noens død. Ikke har jeg bedt andre gjøre det heller, sa han til ukebladet News i 2000.

Fikk prestisjemedalje
Han ble en fremragende nevrolog etter krigen, og fikk prestisjeutmerkelsen Austrian Honorary Cross for Science and Art i 1975. Han ble imidlertid fratatt medaljen i 2003.

Hele tre ganger ble det reist sak mot ham, men samtlige ble avvist. I en rettssak i 1950-årene, ble saken henlagt på grunn av rettslige anliggender. Under neste rettssak, i 80-årene, var saken foreldet.

I en tredje rettssak i 2003 var Gross anklaget for å ha medvirket til drapet av ni funksjonshemmede barn, men saken ble henlagt da en psykiater mente han led av aldersdemens. Like etter rettssaken stilte en kvikk Gross opp til intervju på en lokal kafè.

I Europa ble 75.000 mennesker, inkludert 5.000 barn, drept av nazistene for reelle eller innbilte mentale, fysiske eller sosiale vansker.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar