RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nazijegeren død

(EPA/Scanpix)
Sist oppdatert:
Nazi-jegeren Simon Wiesenthal er død.

Den 96 år gamle Simon Wiesenthal, som selv overlevde jødeutryddelsene, døde i Wien natt til tirsdag, melder AP.

Wiesenthal grunnla Simon Wiesenthal-senteret. Hovedoppgaven for senteret var å sørge for at holocaust ikke ble glemt. Simon Wiesenthal var også aktiv i jakten på nazister fra Hitler-regimet etter den andre verdenskrig, og bidro til at 1100 krigsforbrytere ble stilt for retten.

Ikke ustraffet
I motsetning til mange av de overlevende fra dødsleirene, vendte ikke Wiesenthal tilbake til sitt gamle yrke som arkitekt etter krigen. I stedet viet han sitt liv til å jakte på de som sto bak folkemordet. I 1977 stiftet han Simon Wiesenthal-senteret, som har hovedkvarter i Los Angeles. Stiftelsen har mer enn 400.000 medlemmer.

- Når historien ser tilbake, vil jeg at folk skal vite at nazistene ikke kunne drepe seks millioner jøder ustraffet, heter det i biografien hans på senterets hjemmesider.

Høvding - Det er alltid trist når en høvdingskikkelse forsvinner, sier den tidligere Høyre-lederen Jo Benkow, til TV 2 Nettavisen.

Benkow, som selv er jøde, har blant annet skrevet boka «Fra synagogen til Løvebakken».

- Jeg håper det han startet har bidratt til å forklare hva som foregikk. Han har gjort en enestående innsats. Det ville aldri ha skjedd uten hans lederskap, sier Benkow.

Eichman
Den mest kjente nazisten Wiesenthal bidro til å fange, var Adolf Eichman. Den tidligere lederen for Gestapo-avdelingen som organiserte utryddelsen av jødene i det tyskokkuperte Europa ble bortført av israelske agenter i Argentina i 1960 og bragt til Jerusalem. Her ble han dømt og senere henrettet.

Forskningsleder Odd-Bjørn Fure ved det norske holocaust-senteret på Gimle i Oslo mener det oppsporingen av Eichman og den senere etableringen av Wiesenthal-senteret var avgjørende for at folkemordet på jødene ikke ble glemt.

- Rettssaken mot Eichmann var viktig for å skape en bevissthet hvilke katastrofe jødeutryddelsen var, sier Fure til TV 2 Nettavisen.

- Før rettssaken i Jerusalem var et glemselens slør i ferd med å bli trukket over denne tragedien, fortsetter han.

Mengele
Wisenthal jaktet også i flere tiår på «dødsengelen» Josef Mengele, som var en hovedperson i utryddelsen av 400.000 jøder i dødsleiren Auschwitz i Polen. Halvparten av de drepte var barn. Ved hjelp av Wiesenthal ble et lik som ble gravd opp i Brasil i 1985 identifisert som Mengele.

Buchenwald
Simon Wiesenthal satt fire og et halvt år i konsentrasjonsleire under krigen, og mistet 89 familiemedlemmer under jødeutryddelsene. Blant leirene han satt i, var Buchenwald i Weimar-distriktet og Mauthausen i Østerrike. I løpet av fangenskapet forsøkte han å ta sitt liv for å unnslippe tortur.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere