*Nettavisen* Nyheter.

Nazijegeren død

Foto: (EPA/Scanpix)

Nazi-jegeren Simon Wiesenthal er død.

21.09.05 13:40

Den 96 år gamle Simon Wiesenthal, som selv overlevde jødeutryddelsene, døde i Wien natt til tirsdag, melder AP.

Wiesenthal grunnla Simon Wiesenthal-senteret. Hovedoppgaven for senteret var å sørge for at holocaust ikke ble glemt. Simon Wiesenthal var også aktiv i jakten på nazister fra Hitler-regimet etter den andre verdenskrig, og bidro til at 1100 krigsforbrytere ble stilt for retten.

Ikke ustraffet
I motsetning til mange av de overlevende fra dødsleirene, vendte ikke Wiesenthal tilbake til sitt gamle yrke som arkitekt etter krigen. I stedet viet han sitt liv til å jakte på de som sto bak folkemordet. I 1977 stiftet han Simon Wiesenthal-senteret, som har hovedkvarter i Los Angeles. Stiftelsen har mer enn 400.000 medlemmer.

- Når historien ser tilbake, vil jeg at folk skal vite at nazistene ikke kunne drepe seks millioner jøder ustraffet, heter det i biografien hans på senterets hjemmesider.

Høvding - Det er alltid trist når en høvdingskikkelse forsvinner, sier den tidligere Høyre-lederen Jo Benkow, til TV 2 Nettavisen.

Benkow, som selv er jøde, har blant annet skrevet boka «Fra synagogen til Løvebakken».

- Jeg håper det han startet har bidratt til å forklare hva som foregikk. Han har gjort en enestående innsats. Det ville aldri ha skjedd uten hans lederskap, sier Benkow.

Eichman
Den mest kjente nazisten Wiesenthal bidro til å fange, var Adolf Eichman. Den tidligere lederen for Gestapo-avdelingen som organiserte utryddelsen av jødene i det tyskokkuperte Europa ble bortført av israelske agenter i Argentina i 1960 og bragt til Jerusalem. Her ble han dømt og senere henrettet.

Forskningsleder Odd-Bjørn Fure ved det norske holocaust-senteret på Gimle i Oslo mener det oppsporingen av Eichman og den senere etableringen av Wiesenthal-senteret var avgjørende for at folkemordet på jødene ikke ble glemt.

- Rettssaken mot Eichmann var viktig for å skape en bevissthet hvilke katastrofe jødeutryddelsen var, sier Fure til TV 2 Nettavisen.

- Før rettssaken i Jerusalem var et glemselens slør i ferd med å bli trukket over denne tragedien, fortsetter han.

Mengele
Wisenthal jaktet også i flere tiår på «dødsengelen» Josef Mengele, som var en hovedperson i utryddelsen av 400.000 jøder i dødsleiren Auschwitz i Polen. Halvparten av de drepte var barn. Ved hjelp av Wiesenthal ble et lik som ble gravd opp i Brasil i 1985 identifisert som Mengele.

Buchenwald
Simon Wiesenthal satt fire og et halvt år i konsentrasjonsleire under krigen, og mistet 89 familiemedlemmer under jødeutryddelsene. Blant leirene han satt i, var Buchenwald i Weimar-distriktet og Mauthausen i Østerrike. I løpet av fangenskapet forsøkte han å ta sitt liv for å unnslippe tortur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag