Gå til sidens hovedinnhold

Nazistenes favoritt nærmer seg valgseier i USA

I neste uke får USA enten sin første kvinnelige president eller en president som omfavnes av nazistene.

NEW YORK (Nettavisen): Når stormakten USA skal velge sin president, er det sterke følelser inne i bildet, og i 2016 har dette kulminert med at innbyggerne her har to svært forskjellige kandidater å velge mellom når de avgir sin stemme førstkommende tirsdag.

Symptomatisk nok for denne valgkampen står det mellom en kandidat som 60 prosent av velgerne misliker (Hillary Clinton) og en kandidat som 58 prosent av velgerne misliker (Donald Trump), ifølge en fersk meningsmåling gjennomført for Washington Post/ABC.

Det er samtidig noen som liker kandidatene svært godt. I Donald Trumps tilfelle gjelder dette for eksempel nynazistene. Der har han vært en stor yndling helt siden han annonserte sitt kandidatur som republikaner i fjor sommer gjennom å erklære at han skal bygge en mur mellom USA og Mexico fordi meksikanere som kommer til USA er «kriminelle» og «voldtektsmenn».

Nazi-jubel for Trump

Bare tolv dager senere skrev Andrew Anglin, utgiveren bak den nynazistiske siden Daily Stormer, at han «oppfordrer alle lesere på denne siden til å gjøre alt de kan for å sørge for at Donald Trump blir president».

Senere annonserte Trump i en pressemelding at USA må nekte alle muslimer innreise til USA.

«Donald J. Trump ber om en total og komplett stans for muslimers innreise til USA», het det i pressemeldingen som kom i etterkant av masseskytingen i San Bernardino.

Trump vil i tillegg deportere ulovlige innvandrere og omgjøre loven som gir automatisk statsborgerskap til barn som blir født i USA av utenlandske foreldre.

Nazistene og rasistene jublet.

Kevin MacDonald, en 70 år gammel psykologiprofessor som er en kjent jødehater, omtalte dette som en «revolusjon for å gjenreise det hvite Amerika», ifølge nettstedet Mother Jones.

- Trump sier det hvite amerikanere faktisk har tenkt i veldig lang tid, skrev MacDonald på nettstedet til det nasjonalistiske partiet American Freedom Party.

På den nazistiske nettsiden Radix Journal skrev Gregory Hood at Trump fortjener deres støtte fordi «vi trenger et troll».

- Trump er kanskje det siste håpet for en president som vil være bra for hvite mennesker, uttalte Jared Taylor på sin nasjonalistiske nettside American Renaissance.

HTML EMBED
embedNAvideo("qkfHHiR4-XAV1aMYlMri4w", false)
HTML EMBED
embedNAvideo("xJ0sKWplIVRV4RwbEcLkWw", false)

- Vi kan bygge på Trump

Overfor Mother Jones har Taylor forklart at Trump er den første presidentkandidaten i et av de to store partiene han noensinne har støttet, og at han støtter Trump fordi han «snakker om politikk som vil bremse avviklingen av hvite – det er noe som er veldig viktig for meg og for alle rasebevisste hvite mennesker».

Så kastet enda mer kjente nazister seg på. Rocky Suhayda, som leder American Nazi Party, uttalte at Trump som president i USA vil gi amerikanske nazister mer legitimitet.

- Hvis Trump skulle vinne, kommer det til å bli en reell sjanse for folk som hvite nasjonalister til å agere intelligent for å bygge videre på det, sa Suhayda i radioshowet, ifølge både The Guardian og Buzzfeed.

Don Black, en tidligere leder i Ku Klux Klan som forlot hatgruppen i 1987 etter å ha vært fengslet for å forsøke å invadere øya Dominica (!), omfavnet også Trump.

- Jeg er litt overrasket selv. Jeg kan nesten ikke tro at jeg faktisk liker Trump, uttalte Black, som driver den rasistiske nettsiden Stormfront og ifølge Business Insider har uttalt at «Hitler blir demonisert fordi han tapte krigen».

En av brukerne på nettsiden hans fremmet en underskriftskampanje overfor Det hvite hus for å få Donald Trump hedret for sin kamp mot «det hvite folkemordet».

Tok ikke avstand fra Ku Klux Klan

Mest kjent er selvfølgelig omfavnelsen fra David Duke. Den tidligere Ku Klux Klan-toppen ga sin offentlige støtte til Donald Trump, som i flere dager nektet å ta avstand fra Duke og Ku Klux Klan.

- Bare så du forstår: Jeg vet ingenting om David Duke. Ok? Jeg vet ingenting om hva du snakker om når du snakker om «hvit makt». Så jeg vet ikke. Ga han meg støtte? Eller hva skjer? Jeg vet ingenting om David Duke, svarte Donald Trump i et famøst intervju med CNN.

Dette var en blank løgn.

Donald Trump visste utmerket hvem David Duke er. Faktisk nevnte han uoppfordret David Duke da han i et intervju med NBC våren 2000 kalte Duke «en rasist og et problem» i forbindelse med presidentvalget det året. På toppen av alt hadde han bare to dager tidligere blitt stilt det nøyaktig samme spørsmålet, om han ville ta avstand fra David Duke, og da nølte han før han omsider sa «Ja, jeg tar avstand».

Nå var det veldig tydelig at Donald Trump appellerte til rasistiske velgere. I en meningsmåling som Public Policy Polling (PPP) utførte tidlig i 2016 i sørstaten Sør-Carolina, svarte 31 prosent av Trump-tilhengerne at de ikke var uenig i at hvite er en overlegen menneskerase. Nesten 20 prosent av Trumps velgere var uenige i at slavene burde ha blitt frigitt etter borgerkrigen.

- Suksessen til Trump beviser at våre synspunkter går hjem hos millioner. De er kanskje ikke modne for Ku Klux Klan ennå, men ettersom hatet mot hvite vokser, vil de bli det, sier Rachel Pendergraft i Knights of the Ku Klux Klan til Mother Jones.

Hetser journalister

Nazistøtten til Trump begrenser seg ikke til internett eller kjente nasjonalister. De er også synlige under folkemøtene til Trump.


The Intercept – hvor Glenn Greenwald, kjent som en av journalistene Edward Snowden betrodde seg til, er redaktør – forteller i en artikkel fra oktober at Trump-tilhengere har begynt å hetse journalister med slagordet «Lügenpresse».

Som Jake Tapper i CNN påpeker, er dette slagordet som betyr «lyvende presse» henter fra nazistenes stormaktstid i Tyskland.

Nå kan nazistene få en slags stormaktstid i USA også. Analysene av de siste meningsmålingene gir Donald Trump bedre sjanse enn på lang tid.

Nate Silver i FiveThirtyEight.com gir Trump hele 34,7 prosents sjanse til å vinne. Det er bare noen uker siden han var nede i 11 prosent.

Silver har bare bommet på én delstat én gang de to siste presidentvalgene, altså truffet med 99 av 100, så hans analyser er det verdt å legge merke til. Clinton er fremdeles favoritt, men er kraftig svekket etter FBI-lekkasjen om nye e-poster - som kanskje eller kanskje ikke var politisk motivert.

Les også

Liten ledelse til Clinton på nye målinger

Les også

4 av 5 nordmenn frykter Trump

Les også

Dette intervjuet kan ødelegge alt for Donald Trump

Les også

Se Clinton og Trumps siste angrep på hverandre

Les også

- Tror det blir voldelig etter valget

Les også

Her kan USA-valget bli avgjort

Les også

FBI-direktør James Comey kan knuse Hillarys drøm

Les også

Trump tar avstand fra Ku Klux Klan-støtte

Kommentarer til denne saken