RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/SCANPIX

Nødhjelpsskip sank i Burma

Sist oppdatert:
Røde Kors-skipet skulle hjelpe de hardest rammede. Det kom aldri frem.

Skipet fra Røde Kors var lastet med nødhjelp som var beregnet på å kunne hjelpe mer enn 1.000 mennesker i ett av de hardest rammede områdene etter syklonen i Burma, Bogalay.

- Ifølge meldinger som Dansk Røde Kors har sendt ut skal skipet ha kjørt på et tre som lå under vann. Dette førte til at skipet sank. Det er ikke rapportert om at noen ble skadet i sammenstøtet, men det meste av nødhjelpen gikk tapt, sier kommunikasjonssjef Bernt G. Apeland i Norske Røde Kors til Nettavisen.

Han sier videre at dette er dramatisk for dem nødhjelpen var ment for.

- Det betyr også at vi har én båt mindre til å frakte ut nødhjelpen, sier Apeland.

Det av lasten som ble reddet fraktes, ifølge Berlingske Tidende, inn i katastrofeområdet blant annet ved hjelp av sykkel.

Slag i ansiktet
Generalsekretær Anders Ladekarl i Dansk Røde Kors er i Yangoon. Han forteller at det å miste båten med nødhjelp var som et slag i ansiktet.

- Det er noe av en nedtur for alle i operasjonen. Endelig hadde vi fått en båt av sted, men vi er i gang med å finne en ny. Operasjonen stopper ikke opp på grunn av dette. Problemet vårt er at orkanen har ført til en sterkt stigende vannstand som gjør at man ikke ser veltede trær. Dermed ble båten rammet av et tre, tok inn vann og sank, sier Ladekarl til bt.dk.

Får inn hjelp
Apeland sier videre at Røde Kors har klart å få inn tre flylaster med til sammen 49 tonn nødhjelp til Burma.

- Dette er blant annet komponenter til en helseklinikk og utstyr til å rense vann som er beregnet for 10.000 mennesker i rundt tre måneder. Sendingene inneholder også generelt nødhjelpsutstyr som likposer og presenninger. Dette blir distribuert av lokale Røde Kors-avdelinger der nede, sier kommunikasjonssjefen.

Han understreker imidlertid at dette langt fra er nok for å dekke behovet.

- Vi står klare med, og ønsker også, å få inn mye mer enn dette. Det er imidlertid det vi har klart å få inn så langt, sier Apeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere