RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nødsamtalene fra 11. september

Sist oppdatert:
Nesten ni timer med nødsamtaler fra 11. september-ofrene er offentliggjort.

- Du så en eksplosjon ved Twin Towers? spør operatøren som mottok den første nødsamtalen klokken 8.47 om morgenen 11. september - ett minutt etter at det første flyet traff World Trade Center.

I de fleste samtalene er kun ordene til operatørene offentliggjort. Vi får ikke vite hva personene som ringte inn nødsamtalene sa i den desperate situasjonen.

Samtalene ble offentliggjort etter at avisen New York Times og flere av ofrenes etterlatte gikk til søksmål for å få tilgang til samtalene. En rettslig kjennelse ga familiene rett til å få utlevert 28 samtaler, og til å identifisere innringerne, melder AP.

- Det er ganske ille
Den rettslige kjennelsen tillater ofrenes familie å offentliggjøre opptakene. Christopher Hanley (35) ringte klokken 08.50, fire minutter etter det første flyangrepet.

Torsdag ble samtalen offentliggjort i New York Times.

- Ja. Hei. Jeg er i 107. etasje i World Trade Center. Det var akkurat en eksplosjon her, rundt 105. etasje, sier 35-åringen til nødtelefonen.

- Vi er rundt 100 mennesker her. Vi kommer oss ikke ned trappene. Det er røyk her, og¿.det er ganske ille.

Operatøren ber Hanley om at de må sitte samlet, og at hjelpen er på vei.

- Ok. Men skynd dere, vær så snill, ber Hanley.

Men Christopher Hanley kom seg aldri ut av 107. etasje.

Kaos og frustrasjon
Utskriften av samtalene vitner om kaoset som oppstod etter terrorangrepene.

Datamaskiner kollapset, og en samtale mellom en politioperatør og en brannoperatør viser frustrasjonen over å prøve å håndtere en uvirkelig situasjon.

- En innringer fra et selskap nede i byen sier at en kvinne henger fra - en uidentifisert person henger fra toppen av den nordvestlige siden av World Trade Center, sier politioperatøren.

- OK, vi har hatt noen telefoner, svarer brannoperatøren.

- Jeg vet. Jesus Kristus.

Håper på klarhet
De etterlattes håp er at opptakene ville avdekke hva som skjedde inne i World Trade Center, og om operatørene ved nødnummersentralen villedet de innesperrede menneskene.

I 2004 konkluderte en granskningskommisjon med at mange operatører ikke visste nok om angrepene til å gi tilstrekkelig informasjon til de desperate innringerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere