*Nettavisen* Nyheter.

Neda får ny sjanse i tingretten

BOR I JORDAN: Etter at de ble tvangsreturnert fra Sandnes, bor familien Ibrahim nå i Irbid i Jordan. De har ikke gitt opp håpet om å få komme tilbake til Norge.

Advokat Arild Humlen er bekymret for familiens helsetilstand og drar nå til Jordan.

09.05.14 14:03

OSLO (Nettavisen): - Saken kommer opp for tingretten i september. Det er lenge å vente for Neda og familien, og usikkerheten sliter på familien. Deres livssituasjon i Irbid i Jordan er vanskelig, og mitt inntrykk er at Nedas bror, som er alvorlig syk, ikke får det helsetilbudet han trenger.

Det sier advokat Arild Humlen, som neste uke reiser til Irbid for å møte familien og danne seg et inntrykk av deres situasjon nå.

Humlen har i flere rettssaker kjempet de såkalte asylbarnas sak mot staten og Utlendingsnemnda. Som leder av Advokatforeningens prosedyregruppe sto han også i bresjen for en større advokatdugnad som endte med at en rekke vedtak ble omgjort.

Ble kastet ut i fjor

I Neda-saken har Humlen så langt ikke kommet noen vei, til tross for en midlertidig seier i Oslo tingrett i fjor.

Familien Ibrahim ble i juni i fjor tvangssendt til Jordan – etter ti år på asylmottak i Sandnes i Rogaland. Saken ble prøvet i Oslo tingrett, som opphevet det forrige vedtaket om avslag.

Utlendingsnemnda (UNE) anket ikke dommen, men svarte med å fatte et nytt vedtak om avslag for familien. Konklusjonen var den samme som før; familien får ikke asyl eller opphold på humanitært grunnlag i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRAR TIL JORDAN: - Mitt inntrykk nå er at den behandlingen han får nå er inadekvat og ufullstendig, sier advokat Arild Humlen om Nedas bror. Humlen reiser til Jordan neste uke for å besøke familien Ibrahim før rettssaken i september. Foto: Trond Lepperød (Nettavisen)


La til helsevurdering

Tingrettens innvending var at helsesituasjonen til den eldste sønnen Nael ikke var vurdert. I det nye vedtaket hadde UNE med en vurdering av disse forholdene.

Familien i Jordan reagerte med resignasjon, fortvilelse og sjokk da de fikk det nye vedtaket. Familiens utfordring er blant annet at sønnen trenger medisiner og tett oppfølging.

Les også: - Jeg pleier å våkne mange ganger

Nær grensen til Syria

Situasjonen i Jordan, der familien bor, er sterkt preget av flyktningestrømmen fra Syria.

- Jeg reiser til Jordan for å få en oppdatering av hvordan Syria-konflikten påvirker deres livssituasjon og hvilke helsetilbud sønnen får. Mitt inntrykk nå er at den behandlingen han får nå er inadekvat og ufullstendig. De utsiktene vi la til grunn da vi prøvde saken for retten har dessverre slått til, sier Humlen til Nettavisen.

- Flyktningestrømmen fra Syria legger et veldig press på Jordan og legger beslag på ressurser. Det bidrar til at han ikke får den behandlingen han skulle hatt.

Hensynet til barnas beste

Når Neda-saken på nytt skal prøves for tingretten i september, er det flere forhold Humlen vil prosedere på i håp om å få familien tilbake til Norge. Det ene er domstolens prøving av hensynet til barnets beste. Det andre er hvordan UNE og nemndlederen håndterte tingrettens avgjørelse i fjor.

Upløyd juridisk mark

- Man aksepterte tingrettens konklusjon, men sa likevel at tingretten tok feil. Det representerer en ny retning innenfor forvaltningsretten, mener Humlen.

Dette er også noe som ikke tidligere er prøvet for retten og dermed upløyd juridisk mark

Videre reiser han tvil om nemndlederens habilitet. Det var samme person som fattet et nytt og likelydende vedtak etter at tingretten hadde opphevet det første. Dette må være i strid med habilitetsreglene, mener Humlen.

Les også: Professor mener UNE snur regelverket på hodet i Neda-saken

Klikk på bildet for å forstørre.

NÆR GRENSEN TIL SYRIA: Etter ti år i Norge ble Neda og familien tvangsreturnert til Jordan og grensebyen Irbid, nær krigen i Syria. Da Tine Poppe og Kari Gellein besøkte familien tidligere i år fortalte Neda at de kunne høre bomber om natten. Foto: Tine Poppe


Kom til Norge i 2003

Nedas foreldre kom til Norge september 2003. De søkte asyl og fikk avslag fra UDI i november 2004. Norske myndigheter mente foreldrene ikke hadde lagt alle kort på bordet når det gjaldt identitet og hvor de kom fra. De oppga at de var statsløse palestinere fra irak da søknaden ble levert. Senere erkjente de at de var jordanske statsborgere og var bosatt i Irbid før de kom til Norge. Der var også der de eldste barna, Neda og Nael ble født i henholdsvis 2001 og 2002.

Har det ikke lett

Skribenten Kari Gellein og fotograf Tine Poppe besøkt Neda og familien i Jordan i februar i år.

Kari Gellein forteller til Nettavisen at hun snakket med Neda torsdag, og sier familien hadde håpet at saken kunne komme opp nå.

- De hadde troen på at saken skulle komme opp i juni. Nå må de forberede seg på at saken først kommer opp til høsten. Når jeg snakker med Neda forstår jeg at situasjonen for familien ikke har blitt noe bedre etter at vi var der og besøkte dem. Broren Nael er satt to klassetrinn ned, fra sjette til fjerde klasse, og de vet ikke hva de skal gjøre.

- Neda selv savner selvfølgelig vennene sine i Sandnes. Hun snakket om 17. mai. Hun har kontakt med dem via nettet. Situasjonen i Jordan sier hun ikke så mye om, men hun beskriver familiens situasjon som vanskelig, sier Gellein.

Neda fyller 13 år senere denne måneden.

Les også: - Barna mine lever som i et fengsel

VIDEO: Se videointervju med Neda gjort i februar i år.

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=LJ6knlg7xUeg0J26roQS79pPKE6E6d286cxIwc7nfDhQNr8pou9AMRAR25IP6rJvqdpdPkpx3e83CfBuFFj2SvswBePb0Zrq5G6-20RECEJ0J6tN0cw4-g&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.