RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nederlandsk prins sier fra seg tronen

Nederlands prins Johan Friso sa fredag fra seg arveretten til tronen for å kunne gifte seg med en kvinne regjeringen ikke godkjenner.

Statsminister Jan Peter Balkenende sier han ikke kan godkjenne prins Johan Frisos ekteskap med Mabel Wisse Smit fordi hun har hatt en nærere tilknytning til en gangsterboss enn det hun har gitt opplysninger om. Ifølge Balkenende er derfor tilliten brutt.

I tråd med nederlandsk lov må kongelige som har rett til tronen, få formell tillatelse fra regjeringen og nasjonalforsamlingen for å gifte seg.

Prins Johan Friso, som er dronning Beatrix’ nest eldste sønn, er nummer to i arverekkefølgen.

Kjærlighet foran tronen
I et brev til statsministeren som ble gjort offentlig fredag, sa prins Johan Friso at han likevel vil gifte seg med Wisse Smit, og at han følgelig frasier seg retten til tronen.

I august, to måneder etter at de ble forlovet, erklærte Wisse Smit at hun hadde kjent gangsterbossen Klaas Bruinsma i noen måneder mens hun var student, men hadde brutt forbindelsene da hun forsto hva han drev med.

Forholdet til Bruinsma, som ble drept i et bandeoppgjør i 1991, kom imidlertid i fokus igjen da en av hans tidligere livvakter fortalte at de hadde hatt et amorøst forhold.

Nekter for romantikk
I et møte med Balkenende i forrige uke innrømmet Smit at forholdet hadde vært tettere og vart i halvannet år lengre enn hun først hadde sagt, men hun nektet stadig for at det hadde vært et romantisk eller forretningsmessig forhold.

35 år gamle Mabel Wisse Smit har tatt hovedfag i økonomi og statsvitenskap. Hun har arbeidet for FN og for instituttet til den amerikanske milliardæren George Soros, som arbeider for å fremme demokrati i Balkan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere