*Nettavisen* Nyheter.

Nederlender ny Nato-sjef

Jaap de Hoop Scheffer er ny generalsekretær i Nato. Foto: Fred Ernst (AP)

Nederlands utenriksminister Jaap de Hoop Scheffer blir alliansens nye generalsekretær. - Bra for Norge, mener Nato-ambassadør Kai Eide.

22.09.03 18:37

Mandag ettermiddag utpekte de 19 Nato-ambassasørene Scheffer til ny generalsekretær. Norges Nato-ambassadør, Kai Eide, mener det er et godt valg for Norge.

- Både i utenrikspolitisk perspektiv og i praktisk forsvarssamarbeid står Nederland oss veldig nært, sier han til TV 2 Nettavisen.

USA viktig

På det utenrikspolitiske plan har Norge og Nederland til felles at de legger vekt på å styrke forholdet til USA. I tillegg har landene samarbeidet nært i mange internasjonale operasjoner, nå sist i Afghanistan. Dessuten har de gjennomført en rekke store forsvarsanskaffelser sammen.

Ifølge Eide er det ingen tvil om at det er en meget kompetent person Nato får i styringen.

- Inntrykket jeg har fått etter å ha vært tilstede på utenriksministermøter, er at Scheffer innehar stor sakkunnskap, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

Nye utfordringer

Den norske Nato-ambassadøren mener dette er viktig i situasjonen Nato er i nå. For organisasjonen står overfor mange nye utfordringer.

- Blant annet har vi nettopp tatt over den internasjonale styrken i Kabul, og går snart inn i diskusjoner om å utvide Natos mandat i Afghanistan. Vi er engasjert i Irak gjennom at vi gir en viss støtte til polakkene. Og vi er midt inne i en stor omlegging av alliansens militære styrke. Så det er klart at både utenrikspolitisk og forsvarspolitisk befinner vi oss i en omformingsperiode, sier han.

Imponert over Krohn Devold

- Er du skuffet over at det ikke er Kristin Krohn Devold som fikk jobben?


- Kristin ville vært en helt utmerket generalsekretær. Jeg har vært imponert over å se hvor mye positiv omtale hun har fått gjennom disse månedene. Det er klart at det faktum at Norge ikke er med i EU spilte en rolle, selv om det ikke formelt kommer fram i diskusjonen. Men både Norge og vår forsvarsminister har fått fantastisk omtale både i media og blant regjeringer.

Forsvarsministeren fornøyd

Krohn Devold selv sier til NTB at Nato-ambassadørene har gjort et utmerket valg, og at Hoop Scheffer er en kunnskapsrik mann med lang erfaring.

- Nederland er det enkeltland i NATO som Norge samarbeider best og tettest med. At den nederlandske kandidaten ble valgt, er derfor det beste for oss, sier hun til NTB.

Petersen gratulerer

Også utenriksminister Jan Petersen skryter av den nye generalsekretæren.

- Vi er svært tilfreds med valget av den nederlandske utenriksminister de Hoop Scheffer til ny generalsekretær i NATO. Fra norsk side ser vi fram til et nært og godt samarbeid med NATOs nye generalsekretær, sier utenriksminister Jan Petersen i en pressemelding.

- Jeg er overbevist om at NATOs omstilling vil bli videreført med styrke av den nye generalsekretæren. Dette er nødvendig for å møte nye sikkerhetstrusler som internasjonal terrorisme og spredning av masseødeleggelsesvåpen, og utfordringene på Balkan og i Afghanistan, sier Petersen.

Enstemmig valgt

Hoop Scheffer ble enstemmig valgt. Canadas finansminister John Manley var eneste kandidat ved siden av nederlenderen, men Nato-kilder sier at Canada har trukket hans kandidatur.

Scheffer erstatter George Robertson som går av ved nyttår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.