RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedtur på USA-børser

Foto: Illustrasjonsbilde (Scanpix)
Sist oppdatert:
Det ble ikke seks på rad på Wall Street.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske aksjene måtte se at det ble nedgang mandag, etter fem dager på rad med oppgang.

NA24 - din næringslivsavis

- Jeg tror at det er bekymringer om den samlede økonomiske veksten, og det er fortsatt mye bekymringer rundt finansene, sier Owen Fitzpatrick, hos Deutsche Bank, ifølge MarketWatch.

Finansaksjene ledet igjen Wall Street nedover etter at Deutsche Bank AG sa at obligasjonstap vil skade inntjeningen til meglerhus, noe som økte bekymringene om at den økonomiske veksten vil svekkes. Som et resultat av Deutsche Banks melding ble USA nest og tredje største finanshus Morgan Stanley og Merrill Lynch redusert i markedsverdi. Finansaksjene falt med over en prosent som gruppe.

USAs nest største selskap målt i markedsverdi, General Electric, måtte se at aksjekursen falt etter at Citigroups analytikere kuttet sine inntjeningsestimater på selskapet. Giganten falt med rundt 3,5 prosent på nyheten.

Rentesvar
I forrige uke kom det flere signaler fra den amerikanske sentralbanken om at det går mot et nytt rentekutt i USA. Det satte fart i aksjemarkedet og Dow Jones avsluttet den beste uken på over fire år fredag. I løpet av uken steg den kjente industriindeksen 3,01 prosent eller 391 poeng. Til neste uke får finansmarkedene rentesvaret. Da samles medlemmene i FED og skal avgjøre renteskjebnen den neste måneden.

Mandag var finansminister Henry Paulson på banen med oppløftende ord om at myndighetene sammen med bankene denne uken kan komme opp med en plan som skal begrense skadene de såkalte subprime-lånene påfører økonomien. Målet er å komme opp med en ordning som skal begrense at antallet mislighold øker.

Spillkjempe
Bostons representant til den amerikanske sentralbanken, Eric Rosengren, sa i en tale mandag morgen at den pågående krisen innen subprimeboliglånene vil bli verre før det blir en bedring å spore. Dette er dagen får den amerikanske sentralbanken legger lokk på seg før rentemøtet 11. desember.

En ny spillkjempe er i ferd med å dannes. Vivendi er villig til å legge sin spillsatsing Vivendi Games i potten sammen med 1,7 milliarder dollar i kontanter for aksjer i Activision.

Tungt og uventet bilsalg
Ford kunne rapportere om et uventet salg i biler på det amerikanske markedet i november. Selskapet melder at de kan vise til en økning på 0,4 prosent, etter at de har måttet registrere nedgang hele 12 måneder på rad. Analytikerne hadde ventet at Ford skulle melde om et fall på 3,4 prosent. Selskapet melder også at de skal kutte produksjonen i Nord-Amerika med 7,4 prosent i første kvartal 2008 sammenlignet med tidligere år.

-Fords økning viser innflytelsen nye produkter kan ha på salget. Vi tror fortsatt at de kommer til å falle ned neste år, men ikke i nærheten av samme takt som i år, sier analytiker Rebecca Lindland, ifølge bloomberg.

Verre går det imidlertid for bilgiganten General Motors som rapporterer at salget i USA raste med hele 11 prosent, noe som gjør at de kombinert med det ventede fallet til Chrysler LLC kan dra hele den amerikanske bilindustrien ned for den åttende måneden dette året. General Motors meldte også at de ville kutte produksjonen i første kvartal neste år med elleve prosent, men det hjalp lite da investorene senket aksjekursen med fire prosent.

Kombinasjonen av rekordhøye drivstoffpriser, boligdepresjonen og kreditturoen er dårlig for bilindustrien.

En analytiker spår, ifølge Bloomberg, at det amerikanske bilsalget kan bli nødt til å vente til sen vår eller tidlig sommer før det stiger igjen.

Bedre gikk det imidlertid for de asiatiske konkurrentene. Nissan steg med 6,1 prosent, Honda med 4,7 prosent og Toyota kunne vise til en vekst på 0,3 prosent på det amerikanske markedet.

Stigende oljepris
Tall fra Institute for Supply Management viser at innkjøpssjefindeksen ISM endte på 50,8 poeng i november. Det er en ørliten nedgang fra 50,9 poeng i oktober.

Økonomene ventet at innkjøpssjefindeksen ville lande på 50,8, viser estimater fra Bloomberg News

Selv om indeksen var på linje med forventningene signaliserer de at industrien, med god hjelp av fallet i boligmarkedet, er inne i den svakeste vekstperioden på ti måneder. Nedgangen reflekterer reduksjonen i ansettelser og lagerbeholdninger.

På råvarebørsen i New York steg oljeprisen på spekulasjoner om at OPEC-medlemmene vil holde produksjonen sin uendret på denne ukens møte.

Oljekartellet sier at det allerede er nok produksjon til å dekke etterspørselen og at en økning i produksjonen kun vil senke oljeprisen. Gruppen møtes den 5. desember i Abu Dhabi.

Tallknusernes forventninger lyder på at de vil holde produksjonen uendret, da 24 av de 42, eller 55 prosent, analytikerne Bloomberg News har forhørt seg hos har meldt dette.

Da gulvhandelen stengte på Nymex kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og levering i januar 89,31 dollar fatet. Dette er en oppgang på 0,7 prosent og prisene er nå 41 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

I løpet av sesjonen ble oljen notert til 87,14 dollar som er det svakeste nivået siden 24. oktober.

Dagens nøkkeltall:
Dow -0,43% til 13.314,57

Nasdaq -0,90% til 2.637,13

S&P 500 -0,59% til 1.472,42

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere