RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nefertiti-mumie kan være en mann

Egypts antikvitetssjef mener mumien en britisk egyptolog hevder er den egyptiske oldtidsdronningen Nefertiti, i virkeligheten er en mann.

I juni sa Joann Fletcher, en mumiespesialist fra England tilknyttet Universitetet i York, at hennes team med stor sannsynlighet hadde funnet Nefertiti i en grav i Kongenes dal i Luxor.

Men generalsekretæren i Egypts antikvitetsråd (SCA) Zahi Hawass stiller seg tvilende til til kjønnet på mumien.

Hull i øret på menn

I en rapport SCA fikk fra Universitetet i York ble det konkludert at mumien var en kvinne, siden det ikke var funnet mannlige kjønnsorganer.

Hawass mener mumien er en mann fordi den hadde hull i øret, noe det var vanlig at menn hadde på dronning Nefertitis tid. Dronningene på den tiden brukte nemlig å ha øredobbene festet i parykken og ikke i ørene. Han legger til at en mannlig mumie funnet ved siden av også hadde hull i ørene.

Aldersforskjell

Også det at mumiens hofter var svært smale kan bekrefte teorien om at det egentlig er en mann. Dronning Nefertiti fødte seks ganger og burde være preget av dette, mener Hawass. En røntgenundersøkelse vil imidlertid avsløre om mumien har født.

Et siste tankekors er alderen på mumien. Nefertiti døde ifølge historien da hun var 35 år, mens mumien antakelig var mellom 18 og 30 år.

Nefertiti, som var konen til farao Akhenaten og stemor til Tutankhamun, har lenge vært regnet som den dronningen med mest makt i oldtidens Egypt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere