RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til fredsplanen

(AFP/Scanpix)
Israel sier fortsatt nei til fredsplanen fra Den arabiske liga fra 2002.

RIYADH (Nettavisen): - Den arabiske ligaen plan fra 2002 er den riktige veien til en fredelig løsning mellom de arabiske landene og Israel. Vi mener at det internasjonale samfunnet ikke bør legge mer press bare på palestinerne og araberne. Nå ligger ballen hos Israel, og Israel må vite at vi ønsker fred basert på det arabiske fredsinitiativet fra 2002, sier generalsekretær i Den arabiske liga Amr Mousa til Nettavisen.

Israel på sin side nekter å akseptere det arabiske fredsinitiativet slik det foreligger i dag.

- Alt må forhandles frem. Med et diktat kan verken palestinere, arabere eller vi komme til noen løsning, sier Israels visestatsminister Shimon Peres.

I fredsplanen fra 2002 ligger det til grunn at alle arabiske land skal opprette fulle diplomatiske forbindelser med Israel, dersom Israel trekker sine styrker tilbake til grensene fra 1967, godtar en uavhengig palestinsk stat med Øst-Jerusalem som hovedstad, og at palestinske flyktninger i prinsippet har rett til å vende tilbake til de områdene de måtte forlate da Israel ble opprettet i 1948. Det må også finnes en god løsning for alle palestinske flyktninger.

- De gjør feil
Det er i dag over fem millioner palestinske flyktninger, som i hovedsakn bor i Libanon, Syria og Jordan. Under avslutningen av Den arabiske ligas toppmøte i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, snakket Nettavisen med den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh.

- Israels reaksjon er negativ. Vi håper at de skal forstå at de gjør en feil. De palestinske flyktningenes rett til å vende tilbake er hellig og må respekteres. Jeg og regjeringen støtter president Abbas, og ønsker en endelig løsning som skaffer fred for både palestinere og israelitter, sier Haniyeh til Nettavisen.

Haniyeh møtte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre mandag. Han beskvier møtet som nyttig.

- Jeg var glad for å ha møtt ham. Vi setter stor pris på at Norge har opphevet boikotten mot palestinerne, sier Haniyeh.

Ingen invitasjon
Norges utenriksminister er den eneste vestlige utenriksministeren som har møtt Haniyeh, som representerer omstridte Hamas i den palestinske samlingsregjeringen.

- Fikk du en invitasjon til å komme til Norge?

- Ikke enda, men om jeg får en, så vil jeg komme, sier Haniyeh.

Haniyeh sier til Nettavisen at han kommer til å søke visum for å besøke Europa, og håper at dette kan skje allerede i mai.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, advarte om at en israelsk avvisning av fredsinitiativet vil kunne føre til mer vold. Han ber Israel godta initiativet.

- Palestinerne rekker ut en fredens hånd til det israelske folket, sier Abbas.

Til Norge
Nettavisen fikk vite under møtet at den palestinske finansministeren Salam Fayad skal til Oslo i april.

- Jeg besøker Brussel 11. april og etterpå skal jeg til Norge for å diskutere hvordan bistanden fra Norge og EU til de palestinske områdene skal gjenopptas. Vi trenger ekstra bistand så fort som mulig for å redde den palestinske økonomien som er knust av boikotten, sier Fayad til Nettavisen.

Jonas Gahr Støre reiser søndag tilbake til Riyadh for å møte sin saudiarabiske kollega Saud Al-Faisal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere