Gå til sidens hovedinnhold

Nekter å bøye seg for protestene

Til tross for massive protester mot regjeringen, nekter Bolivias president Gonzalo Sanchez de Lozada å gå av. Også flere av presidentens allierte vender seg nå mot ham.

- Jeg kommer ikke til å trekke meg. Vi kommer ikke til å tillate at demokratiet blir erstattet av et fagforeningsdiktatur, sa presidenten mandag.

- Orden vil bli gjenopprettet, og opprørerne vil bli beseiret, utbasunerte 73 år gamle Gonzalo Sanchez de Lozada.

Uroen fortsatte mandag, og menneskerettsorganisasjoner mener så mange som 15 personer ble drept under nye sammenstøt mellom demonstranter på den ene siden og politi og soldater på den andre.

Totalt er minst 50 mennesker drept under protestene mot presidenten den siste måneden, og de siste dagene har militæret blitt satt inn for å slå tilbake demonstrantene. 26 personer skal ha blitt drept søndag.

- Slett styring
Mandagens opptøyer førte til voldelige sammenstøt i en rekke bolivianske byer, blant annet El Alto, hovedstaden La Paz og Santa Cruz 90 mil øst for La Paz.

Landets visepresident Carlos Mesa kunngjorde dessuten tidligere på dagen at han "bryter alle bånd til den utøvende makt".

- Blodsutgytelsen er et resultat av slett styring fra den utøvende makten, sa Mesa, med klar adresse til presidenten.

Fire ministere gikk
Carlos Mesa tilhører ikke noe politisk parti, og han rettferdiggjorde sitt syn med at han er uenig i måten Gonzalo Sanchez de Lozada har håndtert protestene på. Mandag gikk også fire av de 15 ministrene i regjeringen av.

Like etter forlangte partiet NFR, som er med i den styrende regjeringskoalisjonen, at presidenten trekker seg for å få slutt på volden i det fattige søramerikanske landet.

Lørdag og søndag ble mer enn 20 mennesker drept og nesten 100 skadd under sammenstøt i byen El Alto.

Omstridt eksport
Det er regjeringens planer om eksport av naturgass til USA gjennom Chile som har ført til den siste tids massive protester. Demonstrantene mener betingelsene er så dårlige at eksporten ikke kommer folket til gode, fordi Bolivia bare får 18 prosent av inntektene fra eksporten.

(NTB-DPA-AFP)

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto