RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nekter å forlate Gaza

Sist oppdatert:
Fire tusen jødiske bosettere sier de vil nekte å forlate Gazastripen. Rachel og Moshe Saperstein er to av dem.

GAZA (TV 2 Nettavisen): - Jeg rømmer ikke. Jeg skal bli her, og håper den allmektige vil hjelpe oss, sier Rachel Saperstein.

Hun er en av de rundt fire tusen jødiske bosetterne som sier de vil nekte å forlate Gazastripen. Bosetterne i landområdet som Israel okkuperte i 1967, har frist fram til midten av august på å forlate hjemmene sine.

Ber til Gud
17. august setter israelske myndigheter hæren inn for å tvangsflytte de som ikke har reist frivillig. Til TV2 Nettavisen sier visestatsminister Shimon Peres at evakueringen skal gjennomføres.

- Området skal evakueres og overleveres til palestinske myndigheter, sier Peres.

- Vi ber til den allmektige om at soldatene vil nekte å utføre ordre. Om at politiet vil gå sin vei, sier Rachel.

Sammen med mannen Moshe har hun bodd i bosettingen Gush Khatif siden 1997. Det var her de skulle tilbringe sine eldre dager. For åtte år siden ble de oppfordret av myndighetene til å flytte hit. Nå tvinger myndighetene dem vekk. Landområdet er ikke israelsk. Men bosetterne mener noe annet.

- At myndighetene gir dette vakre landet Israel vekk til en gruppe terrorister, mordere og kjeltringer er forferdelig. Dele opp landet en gang til.

Rachel er fortvilet.

- Ikke tid for Grieg
Midt i den palestinske landområdet bor ekteparet Saperstein i en liten jødisk enklave. Da TV2 Nettavisen kommer på et avtalt besøk, strømmer Harald Sæveruds «Kjempeviseslåtten» ut av høytalerne. Moshe synes det dramatiske verket passer.

- Dette er ikke en tid for lystig Grieg, sier Moshe.


Han viser frem restene av en rakett som landet noen meter fra ham i fjor. En Qassam 2 rakett sendt fra deres palestinske naboer.

- Hvis noen tror palestinerne vil ta til takke med Gaza tar de feil, sier Moshe. På raketten står det skrevet Al Quds – Jerusalem, sier han og viser oss de gule arabiske skrifttegnene på det som er igjen av den svarte raketten. Så legger han til:

– De gir seg ikke før de har tatt hele Israel.

- Gud ga oss landet
Moshe slapp med skrekken den dagen raketten landet i hagen. Men han er sterkt merket av år med krig. Under oktoberkrigen i 1973 mistet han den ene armen. For tre år siden ble han skutt av en palestiner. To fingre ble skutt vekk, og benet ble truffet. Ekteparets eldste datter ble lettere skadet da en palestinsk selvmordsbomber slo til mot en buss i Jerusalem i 1996.

- Ingen kan forstå hvordan det er å ha et barn på en buss som blir sprengt. Hvordan det er å vente på beskjed om hun er drept eller lever. Eller om hun er skadet, sier Rachel.

Vi spør Rachel om hun er forberedt på å se bilder av palestinere som bor på det som i dag er deres eiendom.

- Det kommer ikke til å skje. Tro meg – det kommer ikke til å skje. Det er for grusomt – det kan ikke skje, svarer hun.

- Vi har alltid den allemektige og hans mirakler, sier Rachel. Det var han som ga oss dette landet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere