RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Arne Lutro (TV 2 Nettavisen)

Nekter å gå Støres ærend

Sist oppdatert:
Norske og palestinske organisasjoner sier nei takk til å være reservekanal for norske penger til Midtøsten.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim har signalisert at Norge ønsker å opprettholde hjelpen til de palestinske områdene, selv om støtten til de Hamas-styrte selvstyremyndighetene blir frosset.

Ifølge Solheim vil ikke støtten til de palestinske områdene bli kuttet «med en eneste krone», men snarere øke.

-- Vi vil uansett gi støtte gjennom FN og frivillige organisasjoner, uavhengig av hvordan selvstyremyndighetene opptrer. Hvis de opptrer aggressivt, vil vi gi desto mer støtte til de frivillige organisasjonene, sa Solheim til TV 2 Nettavisen tirsdag.

Skeptisk
Nå møter han og utenriksministeren motbør. Verken norske eller palestinske frivillige organisasjoner ønsker å bli brukt som reservekanal for UD-penger. Det ble klart under et møte i UD onsdag. Her deltok flere av de største norske hjelpeorganisasjonene.

-Regjeringen ønsker å etablere andre kanaler. I den sammenheng uttrykker vi skepsis til å være en slik kanal, sier lederen for utviklingsseksjonen i Norsk Folkehjelp, Per Ranestad, til TV 2 Nettavisen.

I møtet hadde han også med en uttalelse fra fire palestinske paraplyorganisasjoner, som heller ikke ønsker å ta i mot mer penger. Til sammen representerer de over 500 palestinske frivillige organisasjoner.

-Når palestinerne sier det samme, er det interessant. Man skulle tro at mange grupper ville være glade for å få mer penger. Men her ligger det en prinsipiell holdning i bunnen. Jeg tror det er den beskjeden som gjorde mest inntrykk, sier Ranestad.

Lønn
På møtet deltok også representanter fra Røde Kors, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp og Leger uten Grenser.

Ranestad peker på at hjelpeorganisasjonene frykter at å kanalisere penger utenom selvstyremyndighetene vil føre til en enda sterke polarisering av det palestinske samfunnet, der noen får penger og andre ikke får.

-Får de frivillige organisasjonene mer penger, har man fortsatt ikke løst problemet med hvordan lærere og sykepleiere skal få lønnen sin, sier han.

Ifølge Per Ranestad tok utviklingsminister Erik Solheim opplysningene til etterretning. Han pekte på at Norge ennå ikke har frosset utbetalingene til selvstyremyndighetene.

Til uka kommer palestinernes president Mahmoud Abbas til Oslo. Da kommer den norske hjelpen til de palestinske områdene til å være et hovedtema. I midten av mai kommer to representanter for Hamas til Oslo. De vil bli møtt på embetsnivå i Utenriksdepartmentet, men får ikke møte den politiske ledelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere