Nekter å hjelpe amerikanerne

Iraks nyopprettede sikkerhetsstyrke nekter å bistå den amerikanske okkupasjonsstyrken i Falluja.

Det skriver Washington Post, ifølge NTB.

Ifølge avisen forsøkte den amerikanske okkupasjonsstyrken denne uken for første gang å involvere irakiske sikkerhetsstyrker i en større operasjon.

De 620 soldatene i styrkens 2.bataljon, som ble bedt om å bistå amerikanerne, nektet imidlertid tvert etter å ha blitt beskutt underveis til Falluja.

Soldatene gjorde deretter vendereis og kjørte strake veien tilbake til sin forlegning i Taji, nord for de irakiske hovedstaden.

Vil ikke slåss
Ifølge Paul Eaton, den amerikanske generalen som leder oppbyggingen av den nye irakiske sikkerhetsstyrken, gjorde medlemmene av bataljonen det klart at de ikke ønsket å slåss mot sine egne landsmenn, skriver Washington Post.

General Eaton vil ikke betegne hendelse som mytteri, men velger å karakterisere det som "en kommandosvikt".

Store deler av de nyopprettede sikkerhetsstyrkene har nå lagt ned sin virksomhet, noe som skaper store problemer for amerikanerne som gradvis hadde håpet å kunne redusere sitt eget militære nærvær i landet og overlate sikkerheten til irakerne selv.

Slutter
Ifølge militære amerikanske kilder har opptil 25 prosent av medlemmene av den irakiske sikkerhetsstyrken, det nyopprettede sivilforsvaret, politiet og andre sikkerhetsorgan de siste ukene enten sluttet, byttet side eller på annen måte unnlatt å utføre sine oppgaver.

– Jeg vil ikke si at dette nå er så utbredt at det dreier seg om flertallet, men det bekymrer oss, sier en kilde til avisen.

– Vi har problemer med en rekke sikkerhetsfunksjoner nå, medgir general Eaton.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.