*Nettavisen* Nyheter.

Nekter for fangeavtale

Israels statsminister Ehud Olmert sier han ikke kjenner til noen avtale om å utveksle palestinske fanger mot en israelsk soldat.

06.09.06 11:22

Militante palestinere har holdt soldaten fanget de to siste månedene.

- Jeg har kun lest om dette i aviser, og kjenner ikke til noen slik avtale, sier Olmert til forsvars- og utenrikskomiteene i den israelske nasjonalforsamlingen.

Komitemedlem Ran Cohen sier til AP at Olmert ikke kom med noen andre opplysninger i den lukkede høringen.

De siste dagene har arabiske medier og en israelske avisen flere ganger omtalt en avtale som skal være under oppseiling. I løpet av helgen avslørte Egypts president Hosni Mubarak at en avtale om å sikre løslatelsen av den israelske soldaten Gilad Shalit skulle være underveis.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: GIL COHEN MAGEN

Israelske myndigheter har offentlig avvist en avtale om fangeutveksling, men det har lekket ut opplysninger til pressen om at det pågår forhandlinger med Egypt for å sikre frigivelsen av Shalit.

Militante aktivister med bånd til Hamasbevegelsen tok Shalit til fange 25. juni, etter å ha gravd en tunnel fra Gaza og inn i Israel.

Kidnappingen utløste en israelsk offensiv mot militante palestinere i Gaza som har krevd mer enn 200 palestinske liv så langt, melder AP.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: SCANPIX/REUTERS/Khaled Al-Hariri/Files

- Det er ingen ny fremgang i denne saken, sier Mohammed Nazal, en av toppolitikerne i Hamas, til TV 2 Nettavisen på telefon fra Syria.
- Meklingen mellom palestinske grupper og israel fortsetter i regi av Egypt, men vi mistenker at det hersker uenighet mellom politikere og det militære i Israel om hvordan saken skal håndteres. Vi står fast på vårt krav om at Israel må løslate 1000 palestinske og arabiske fanger, blant dem kvinner og barn, før det er aktuelt å løslate soldaten, sier Nazal.

Han har selv diskutert saken med egyptiske myndigheter på vegne av Hamas.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.