RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Nektes iPod og konjakk

USA har innført et forbud mot å eksportere luksusvarer til Nord-Korea.

USA innførte forbudet mot ekssport av sportsbiler, konjakk og iPod til Nord-Korea som en respons på atomvåpenprøvesprengningen 9. oktober i fjor, melder BBC.

Disse sanksjonene er først og fremst rettet mot eliten i Nord-Korea som omgir seg med luksusvarer til tross for all fattigdommen i landet. Talsmann i det amerikanske handelsdepartementet, Richard Mills, sier at sanksjonene av luksusvarer var grundig vurdert og skal kun ramme eliten i landet.

- Det forbyr ikke eksport av mat og medisiner, samt andre humanitærere varer, sier Mills.

Forbudslisten inkluderer blant annet konjakk, noe som skal være en av favorittene til den nordkoreanske lederen Kim Jong Il. I tillegg er det lagt ned eksportforbud på ski, smykker, sportsbiler, iPod og designerklær.

FN innførte et forbud mot å eksportere luksusvarer til Nord-Korea, men lot det være opp til hvert enkelt medlemsland å definere disse varene.

Samtidig planlegger USA bilaterale samtaler med Nord-Korea i forbindelse med å løfte tidligere økonomiske sanksjoner. Dette er et forsøk på å få Nord-Korea til å avslutte det omstridte atomvåpenprogrammet. Den amerikanske utsendingen Chris Hill hadde nylig et møte med nordkoreanske myndigheter i Berlin i et håp om å gjeninnføre sekslandssamtalene som tok slutt i desember. Hills håper at samtalene starter opp igjen i midten av februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere