Nemtsovs kjæreste får forlate Russland

Boris Nemtsovs kjæreste Hanna Durytska, som var sammen med ham da han ble drept, snakker til nettavisa Dozjd.

Boris Nemtsovs kjæreste Hanna Durytska, som var sammen med ham da han ble drept, snakker til nettavisa Dozjd. Foto: Reuters TV (NTB Scanpix)

Kjæresten til den russiske opposisjonslederen Boris Nemtsov, som er nøkkelvitnet til drapet på ham, fikk mandag lov å forlate Moskva og kom sent på kvelden hjem til Kiev.

En talsmann for det ukrainske utenriksdepartementet, Jevhen Perebynis, skrev på Twitter sent mandag kveld at Hanna Durytska hadde reist fra Moskva med bistand fra ukrainske diplomater.

Den 23 år gamle ukrainske modellen, som var sammen med Nemtsov da han ble skutt og drept i Moskva, klagde over at hun ble holdt tilbake av væpnet politi, trass i at hun hadde fortalt alt hun visste til etterforskerne gjennom flere dager med avhør.

Durytskas advokat, som fulgte henne fra Moskva, sa til pressen at hun var kommet trygt fram til Kiev, men at hun nå trengte å hvile.

Nemtsov ble skutt i ryggen mens han spaserte over en bro et kort stykke fra Kreml sammen med Durytska sent fredag kveld.

Så ikke skyteren

Durytska sa tidigere mandag at hun ikke rakk å se hvem som skjøt og drepte Nemtsov mens de var på vei over broen, som ligger midt i Moskva.

I et intervju med Dozjd sier den unge modellen at hun ikke la merke til noe spesielt da de to spiste på en restaurant like før drapet. Hun husker dessuten lite fra hva som skjedde rett etter at Nemtsov ble skutt, og hun hadde heller ingen følelse av at noen fulgte etter dem.

- Jeg vil ikke svare på spørsmål om hva som skjedde på broen. Jeg vil ikke snakke om dette. Jeg har det psykisk svært vanskelig, og jeg kan ikke snakke noe mer om dette nå. Jeg føler meg dårlig. Jeg så ingen. Jeg vet ikke hvor han kom fra, han var bak ryggen min, sier Durytska, som rett etter drapet ble tatt inn til avhør, et avhør som pågikk hele natten.

Begraves tirsdag

Nemtsov skulle begraves i Troekurovskoje-kirkegården i Moskva tirsdag etter at båren hans først har ligget på lit de parade i Andrej Sakharov-senteret.

Søndag samlet flere titusener russere seg til en minnemarkering for den kjente opposisjonspolitikeren.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov advarte omverdenen mot å bruke drapet på Nemtsov til politisk propaganda mot Russland. Han lovte også en grundig etterforskning som president Vladimir Putin selv skal lede.

Putin skal imidlertid ikke delta i begravelsen, men sender i stedet et medlem av nasjonalforsamlingen, Garry Minkh.

Nektes innreise

Både en latvisk og en polsk politiker ble mandag nektet innreise til Russland for å delta i begravelsen til Nemtsov.

Den latviske parlamentarikeren Sandra Kalniete ble mandag stanset på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva. Hun hadde planlagt å delta i begravelse til den drepte russiske opposisjonslederen tirsdag.

- Etter to timers venting ga de beskjed om at jeg var nektet innreise til Russland i henhold til paragraf 27, punkt 1. Jeg spurte etter det nøyaktige innholdet i denne paragrafen, men ingen var i stand til å svare, sier Kalniete til nyhetsbyrået AFP på telefon fra flyplassen.

På vei mot diktatur

Heller ikke den polske senatspresidenten, Bogdan Borusewicz, får innreisetillatelse, angivelig fordi han står på en liste over EU-politikere som ikke får visum til Russland på grunn av de vestlige sanksjonene.

- Jeg ønsket å vise respekt for den drepte Boris Nemtsov og alle russere som tenker som ham. Men jeg har akkurat fått vite av russiske myndigheter at de ikke vil gi meg tillatelse til å delta i begravelsen i Moskva, sier Borusewicz, som var en kjent dissident under det polske kommunistregimet.

Borusewicz sa etterpå at Putin er i ferd med å styre Russland mot et diktatur.

- Dette er uten tvil et autoritært system som er på vei mot et diktatur, sa han til TVN24.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.