*Nettavisen* Nyheter.

Nepals konge sparket regjeringen

Nepals kong Gyanendra beskyldes for å ha gjennomført et statskupp etter at han tirsdag sparket landets regjering, og overtok den utøvende makten selv.

01.02.05 09:44

- Av hensyn til offentlighetens interesser, nasjonens, demokratiets og folkets grunnleggende rettigheter, har vi besluttet å danne en ny regjering under min ledelse, sa kongen i en fjernsynssendt tale, melder nyhetsbyrået AP. Kongen innførte samtidig unntakstilstand i landet.

Representanter for opposisjonen i Nepal, beskylder kong Gyanendra for å ha gjennomført et statskupp. Kongen benekter dette, til tross for at soldater har omringet statsministerens bolig. Det er andre gang i løpet av tre år at kongen avsetter regjeringen.

Den avsatte statsministeren, Sher Bahadur Deuba, ble gjenutnevnt i juni 2004, om lag to år etter at han fikk sparken fordi han ikke hadde klart å sette en stopper for det langvarige maoistopprøret mot monarkiet.

Deuba har tidligere erklært at han vil gjennomføre et lenge ventet parlamentsvalg i år, etter at opprørerne, som vil gjøre landet til republikk, ikke besvarte statsministerens tilbud om forhandlinger.

Uroen i Nepal blusset opp etter at kong Gyanendra (55) plutselig ble konge i 2001, etter at hans bror, kong Birendra, ble drept i en slottsmassakre, angivelig gjennomført av landets daværende kronprins, som også døde. Ti medlemmer av kongefamilien mistet livet i massakren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.