Nepals parlament møtes

Foto: Scanpix/EPA

Parlamentet i Nepal skal møtes i hovedstaden Katmandu for første gang på fire år.

28.04.06 06:56

King Guanendra gjeninnsatte parlamentet 24. april i et forsøk på å stanse nesten tre uker med demonstrasjoner der 14 mennesker er drept.

Demonstranter og politiske aktivister over hele landet gikk sammen om å kreve en gjenopprettelse av demokratiet.

Kongen tok direkte makt i februar 2005 fordi han mente de politiske partiene ikke var i stand til å løse konflikten med landets maoistiske opprørere.

Parlamentet hadde han oppløst i 2002 fordi de ikke ville forlenge en krisetilstand som ble innført for å bekjempe maoistene.

Det er uklart om den nyutnevnte statsminister Girija Prasad Koirala vil være til stede ved parlamentets åpningsesjon. Den 85 år gamle mannen er syk og for oksygenbehandling for en uspesifisert lungelidelse, melder BBC.

Parlamentet har to store utfordringer: De må gjenoppta dialogen med maoistene og forsøke å trekke dem inn i de politiske beslutningskanalene. I tillegg må de få valgt en grunnlovsforsamling som kan lage forslag til en ny grunnlov.

En ny grunnlov vil avgjøre monarkiets videre skjebne landet, og majoriteten vil trolig gå inn for et rent seremonielt monarki. Maoistene ønsker republikk, men monarkiet har tradisjonelt hatt en sterk stilling i Nepal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.