*Nettavisen* Nyheter.

Nervøs natt for Stig og Yanhua

Nordmannen Stig Amundsen (44) og hans forlovede, Yanhua Zhang, befinner seg midt i jordskjelvdramaet i Kina.

12.05.08 23:44

- Vi har opplevd en rekke etterskjelv, sier Amundsen til Nettavisen via mobiltelefon.

Klokken er blitt 03.30 tirsdag i storbyen Chengdu (mandag 21.30 norsk tid). Yanhua og Stig har nettopp trukket seg tilbake i leiligheten. De velger å sove der til tross for at kinesiske myndigheter har forberedt befolkningen på at det kan komme kraftige etterskjelv

- Bygningen vi bor i er i likhet med de fleste bygninger i Chengdu ny og moderne. Vi tror det er tryggere å oppholde oss her enn å være ute på gata, sier han.

Store folkemengder på gata
Han kan imidlertid fortelle om et uvanlig livlig gatebilde.

- Veldig mange folk, trolig dem som bor i eldre og usikre bygninger, tør ikke sove hjemme i natt. Gatene er derfor fulle av folk som enten sover i telt, i bilene sine, på madrasser på fortauet eller bare sitter på tepper og prater med venner og bekjente, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Mange butikker har gått til det uvanlige skritt å holde nattåpent.

- Selv var vi innom en café for en time siden og den var full av mennesker som åpenbart ikke hadde tenkt å sove hjemme i natt. Folk var vennlige og blide til tross for omstendighetene, sier han.

Ifølge Amundsen har myndighetene varslet ett nytt skjelv med opptil 6 i styrke, men tidspunktet endrer seg fra gang til gang.


SISTE: Minst 8500 er omkommet i en enkelt kommune

Trodde først det var en eksplosjon
Yanhua og Stig, som begge jobber for IBM Kina, var på kontoret i Chengdu da det kraftige skjelvet rammet store deler av Kina klokken 14.28 kinesisk tid (08.28 norsk tid).

- Da ristingen begynte trodde jeg først at det hadde skjedd en eksplosjon. Det er utrolig mye byggeaktivitet i området. Men da ristingen bare fortsatte skjønte jeg at det måtte være et jordskjelv. Yanhua og jeg flyktet ut fra kontorbygningen og ut på gata, sier Amundsen.

- Det var utrolig vanskelig å komme frem på telefon, ikke overraskende med tanke på at millioner av mennesker prøvde å kontakte familiemedlemmer samtidig, sa Amundsen.

Selv fikk han kontakt med sine nærmeste i Norge via tekstmeldinger.

- Vi fikk i hvert fall fortalt at alt sto bra til med oss.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

236488

Alle bygninger stengt
Etter at det første store skjelvet at skjelvet var over Amundsen å komme seg inn igjen for å hente PC-en sin.

- Bare minutter etter fikk vi beskjed om at alle kontorbygninger i Chengdu skulle stenges. Vi dro derfor hjem til leiligheten vår cirka ti minutters kjøretur unna.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stig Amundsen

Mens Amundsen snakker med Nettavisen kommer en kvinnelig nabo løpende inn i leiligheten tydelig bestyrtet.

- Det var noen andre naboer som hadde en halv gris hengende i vinduet. Folk på gaten kikket opp og trodde det var et offer for skjelvet, sier han.

Får rapporter av naboer
Selv har de ikke sett noen som er skadet eller drept, men naboer har rapportert om fryktelige scener da et hus kollapset ved det 2300 år gamle vanningssystemet utenfor byen.

Ifølge lokal-TV i Chengdu skal det være 45 omkomne i byen og nærliggende områder.

-Vi har også hørt at 3000 skal være drept i en landsby ni mil fra oss. Jeg kjenner ikke navnet på landsbyen, men jeg vet at den har en stor andel tibetanere, opplyser Amundsen.

Ifølge de siste offisielle rapportene fra kinesiske myndigheter skal minst 7.600 ha omkommet og 900 skolebarn er begravd etter at fem skoler kollapset.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.