Netanyahu får kritikk for norsk «svigerdatter»

Foto: Uriel Sinai

- De mener Netanyahu burde passet bedre på sønnen sin, sier Israel-ekspert.

28.01.14 10:47

(Nettavisen): I forrige uke kunne avisen Dagen melde at sønnen til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, Yair (23), har funnet kjærligheten med den norske kvinnen Sandra Leikanger (25). Grimstad-kvinnen studerer for tiden i Israel.

Avisen The Jerusalem Post skriver at statsministersønnens norske kjæreste er ikke-jødisk. Dette har satt sinnet i kok hos enkelte israelere, og både politikere og en organisasjon har omtalt forholdet som kritikkverdig.

- Kritikken kommer fra den religiøse høyresiden i Israel som føler at han (Netanyahu) sviktet dem, fordi han ikke tok dem med i siste regjeringsdannelse. Det gjelder spesielt Shahs-partiet, sier leder for organisasjonen Med Israel for Fred (MIFF), Conrad Myrland, til Nettavisen.

- De mener Netanyahu burde passet bedre på sønnen sin, slik at han kunne være et eksempel for andre unge jøder, sier Myrland.

- Trenger ikke å så i andres bed
Politikeren Nissim Zeev er én av dem som fremmer kritikk mot Netanyahu. Han mener statsministeren må utvise «nasjonalt ansvar gjennom verdiene han presenterer i sin egen familie».

- Enhver jøde som vil ivareta sine røtter, ønsker å se sønnen sin gifte seg med en jødisk jente. Det er ikke noe mangel på vakre og suksessrike jenter, så man trenger ikke å så i åkrene til andre, sier Nissim Zeev fra det ultraortodokse Shas-partiet til The Jerusalem Post.

Kritikken kommer også fra Netanyahus eget Likud-parti. Partimedlem og parlamentariker Moshe Feiglin omtaler kjærlighetsforholdet som «uheldig». Organisasjonen Lehava, som har til formål «å avverge assimilering i Det hellige land», ber Netanyahu om å gripe inn og avvikle forholdet.

«Som du vet, så vil ikke dine barnebarn være jødiske,» skrev Lehavas leder i en Facebook-melding.

Statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet at sønnen hadde norsk kjæreste, da han traff statsminister Erna Solberg i Davos i Sveits forrige uke.

Foto: Knesset

- En stor sak for jøder
Myrland er ikke overrasket over at nyheten om kjærlighetsforholdet blir mottatt kritisk i enkelte kretser.

- Generelt så har dette med giftermål med ikke-jøder vært en stor sak for jøder gjennom historien. Hvis man gifter seg med ikke-jøder, så var det en frykt for at jødene skulle gå opp i flertallsbefolkningen i de landene man bodde i, enten det var i europeiske eller arabiske land, eller andre steder i verden, sier Myrland.

- I Nord-Amerika er det veldig høy grad av giftermål mellom jødiske og ikke-jødiske. Spesielt i jødiske samfunn utenfor Israel er det en reell frykt for at det jødiske skal bli utvannet, og ordet som brukes her er assimilering - at man går opp i flertallsbefolkningen, sier han.

- Når det gjelder situasjonen i Israel, så har man fått seks millioner jøder innenfor et lite område. Så i Israel er «problemet» med at man gifter seg med ikke-jøder generelt veldig lite, sier Myrland.

Han tror at en viss prosentandel av israelerne er totalt sekulære og vil ikke bry seg med forholdet mellom statsministersønnen og den ikke-jødiske kvinnen.

- Konvertere til jødedommen
Men Myrland påpeker at en mulig utvei for det forelskede paret, er at nordmannen eventuelt konverterer til jødedommen dersom hun inngår ekteskap med statsministersønnen.

- Ofte når man hører om giftermål mellom jøder og ikke-jøder, så vil den andre parten ofte gjennomgå en konvertering, sier Miff-lederen.

Myrland sier at flere norske ikke-jøder har konvertert til jødedommen etter å ha forelsket seg i en jøde.

- Det mest kjente eksempelet er Anne Sender, tidligere leder av Det mosaiske trossamfunn. Hun gikk gjennom en konvertering etter å ha funnet kjærligheten med en jøde.

- Jeg tror nok kanskje et flertall av jødene i Israel vil forvente av en statsministersønn at det er den veien det bør gå, men jeg tror nok de aller fleste gleder seg over ung kjærlighet uansett, sier Myrland.

Netanyahu har flere ekteskap bak seg, deriblant med en ikke-jødisk kvinne, ifølge Myrland. Det har likevel ikke hindret ham i å bli statsminister i Israel.

Nettavisen har ikke lyktes i å komme i kontakt med Sandra Leikanger. Saken har blitt omtalt i en rekke israelske aviser de siste dagene. Den israelske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.