*Nettavisen* Nyheter.

Netanyahu fikk stående applaus i Kongressen

Israeli statsminister Benjamin Netanyahu holdt tale for Kongressen i USA til stående applaus. Foto: Win Mcnamee (Afp)

Advarer igjen om Iran.

Washington (NTB-Reuters): Israels statsminister Benjamin Netanyahu fikk en varm velkomst da han ankom Kongressen i Washington for å advare mot Irans atomprogram og USAs forhandlinger med Teheran.

Netanyahu inntok podiet mens representantene i Kongressen ga ham stående applaus. Om lag 50 demokrater hadde valgt å ikke møte.

– Det iranske regimet utgjør en stor fare, ikke bare for Israel, men for hele verdensfreden, sa statsministeren etter å ha anklaget Irans øverste leder for å spre «gammelt antisemittisk hat med ny teknologi».

– Vi må alle stå sammen for å stanse Irans marsj mot erobring, tvangsunderleggelse og terror, sa han til de amerikanske kongressmedlemmene.

Han advarte sterkt mot å inngå en avtale om Irans atomprogram, og sa at Iran uansett vil få beholde en enorm kjernefysisk infrastruktur, som kan brukes til å utvikle en atombombe.

Takket Obama

Netanyahu innledet talen med å si at forholdet mellom Israel og USA er hevet over politikken. Deretter takket han president Barack Obama for alt han har gjort for Israel.

Talen ble holdt samtidig som USAs utenriksminister John Kerry møtte sin iranske motpart Mohammad Javad Zarif i Montreux i Sveits i et forsøk på å nå fram til en avtale om Irans omstridte atomprogram innen 31. mars.

Omstridt

Netanyahus besøk i Kongressen er omstridt siden han er kommet på invitasjon fra republikanske ledere uten å konferere med Det hvite hus, noe som anses som et grovt brudd på protokollen.

Mange republikanere er i likhet med den israelske statsministeren sterkt kritisk til verdenssamfunnets forhandlinger med Iran.

Obama har i ettertid sagt nei til å møte Netanyahu mens han er i USA, med begrunnelse i at det snart er valg i Israel

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.