*Nettavisen* Nyheter.

Netanyahu håper på ny valgseier

Foto: SPENCER PLATT (Afp)

Stemmelokalene åpnet tirsdag i Israel, hvor høyresiden og statsminister Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne valget på ny nasjonalforsamling.

22.01.13 07:36

Jerusalem (NTB-Reuters): Netanyahus konservative parti Likud leder på meningsmålingene foran valget, og det er ventet at den nye nasjonalforsamlingen vil bli dominert av partier på høyrefløyen.

Det vil i så fall minske sjansene for en fredsløsning med palestinerne og bringe Israel nærmere en konflikt med Iran, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har lenge sagt at det ikke blir aktuelt med nye fredsforhandlinger hvis ikke Israel stanser byggingen av bosetninger på den okkuperte Vestbredden.

Bare i løpet av desember godkjente Netanyahu hele 11.000 boliger i de omstridte bosetningene.

Kabalen kan ta tid
Når det offisielle resultatet av parlamentsvalget er klart, har president Shimon Peres en frist på sju dager til å gi en av partilederne regjeringsoppdrag. Partilederen har i sin tur 28 dager på seg til å snekre sammen en koalisjon.

– Det ventes ikke at Netanyahu vil få problemer med å danne en koalisjon med religiøse partier, skriver nyhetsbyrået DPA.

Men prosessen med å danne en koalisjon kan være tidkrevende. Det største partiet i en samarbeidsregjering må legge kabalen slik at de mindre partiene får oppfylt i alle fall noen av sine krav om regjeringsposter og prioritering av politiske hjertesaker.

– Dette er den viktigste årsaken til at de fleste israelske regjeringer har vært ustabile. Av de siste 18 nasjonalforsamlingene, har bare seks vart hele valgperioden på fire år uten å bli oppløst, påpeker nyhetsbyrået AFP.

Statsministervalg
Nasjonalforsamlingen Knesset har 120 medlemmer, og en koalisjon må dermed ha støtte fra minst 61 representanter for å være styringsdyktig.

Aldri noensinne i Israels 65 år lange historie fram til nå har ett enkelt parti vært stort nok til å danne regjering alene.

I 1996 og 1999 gjennomførte Israel eksperimenter med direkte valg av statsminister. I 2001 ble det også holdt et slikt direkte valg, etter at den daværende lederen for landets arbeiderparti, Ehud Barak, ikke greide å vinne tillitserklæring fra Knesset. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag