*Nettavisen* Nyheter.

Netanyahu har sikret seg regjeringspartner

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og leder Naftali Bennett for ytre høyrepartiet Jødisk hjem spikret avtale om regjeringssamarbeid onsdag. Foto: Reuters Staff (Reuters)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har sikret en samarbeidsavtale med det ytre høyrepartiet Jødisk hjem. Dermed kan han gå i gang med å danne ny regjering i landet.

06.05.15 22:49

Statsministerens konservative parti Likud har inngått avtale med bosetterpartiet, og koalisjonen får et syltynt flertall med 61 av nasjonalforsamlingens 120 plasser, melder israelsk radio.

Tidligere har Netanyahu gjort avtale med sentrum-høyre-partiet Kulanu og de to ultraortodokse partiene Shas og Forente Torah.

Siste liten

Avtalen kom i havn kun få timer før fristen som var gitt av president Reuven Rivlin, gikk ut.

Jødisk hjem var siste parti som måtte på plass for Netanyahu, som har vært i forhandlinger med potensielle samarbeidspartnere siden valget 17. mars.

– Forhandlingene er over. Nå starter arbeidet, sier Jødisk hjems leder Naftali Bennett.

Avisen Haaretz skriver at partiet har sikret seg en rekke sentrale posisjoner, blant annet innen justis og forsvar.

Neste uke

Detaljene i avtalen vil først bli kjent neste uke. Ifølge talsperson Ze'ev Elkin i Likud er det fortsatt flere detaljer som skal på plass før de kan gjøre avtalen kjent, men trolig er partene kommet en lang vei videre allerede torsdag.

Med det knappe flertallet vil statsminister Netanyahu være sårbar og i en svak posisjon for krav fra nisjepartiene han har inngått samarbeid med. Jødisk hjem vil trolig presse på for utvidelse av bosetninger i okkupert områder, noe som skape ytterligere strid og forlenge avstanden til allierte i Europa og USA.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag