*Nettavisen* Nyheter.

Netanyahu vil støtte palestinsk stat

Foto: JIM HOLLANDER (AP)

Israels statsminister kunngjorde dette søndag kveld.

15.06.09 08:54

Den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu har for første gang gitt sin støtte til å opprette en uavhengig palestinsk stat under en tale søndag kveld.

- Vi ønsker å leve i fred sammen med dere som gode naboer, sier Netanyahu.

Netanyahu begynte å tale ved 19.20-tiden norsk tid. Her oppfordrer han palestinerne til å gjenoppta fredssamtalene umiddelbart. Videre krever han at palestinerne anerkjenner Israel som en jødisk stat.

Stiller visse krav
I tillegg insisterer statsministeren på at en fremtidig palestinsk stat må avmilitariseres. Han levner heller ingen tvil om at Jerusalem skal forbli Israels hovedstad.

Mads Gilbert, som tjenestegjorde på Shifa-sykehuset i Gaza by under krigen i januar, er skuffet over Netanyahus forsøk på å gjenoppta fredsprosessen med palestinerne.

- Hvis palestinerne skal være uvæpnet må også Israel være uvæpnet. Det grunnelegende problemet til Israel er symmetri, sier Gilbert til Nettavisen på telefon fra San Francisco hvor han holder en rekke Gaza-foredrag.

Les også: - Saboterer fredsinitiativet

Netanyahu utelukker også at palestinske flyktninger bosetter seg i Israel.

- Den arabiske fredsplanen forutsetter som en grunnleggende del av en fredsløsning av at flyktningene gis rett til å vende tilbake til 1967-grensene og at områdene gis tilbake til palestinerne. Dette er grunnleggende for en fredsløsning, og jeg er svært skuffet av at han er så lite imøtekommende på Obamas forsøk på å finne en åpning og vei mot fred, sier Gilbert.

- Nådeløse i sin brutalitet
USA har nylig krevd at den israelske bosettingen i de okkuperte landområdene opphører, og Netanyahu sier i talen at det ikke vil bli bygget noen nye bosettinger.

- Jeg vil vurdere Netanyahu-regjeringen etter politiske handlinger, og så langt har de vært nådeløse i sin brutalitet mot palestinerne, sier Gilbert og understreker at alt Israel har kommet med er tomme ord og løfter. - Det viktigste signalet som kan komme fra Netanyahu-regjeringen er at de åpner Gaza og gjør det mulig å starte gjenoppbyggingen, legger han til.

Det er ennå usikkert om palestinere vil akseptere disse vilkårene, og det er usikkert hvor mye okkupert land Netanyahu er villig til å gi fra seg.

Likevel blir dette oppfattet som et stort vendepunkt for den israelske lederen.

Press fra Obama
Dette skjer i kjølvannet av at USAs president Barack Obama har gjort en helomvending i den amerikanske Israel-politikken og krevd at israelerne stiller seg positive til en tostatsløsning på Midtøsten-konflikten.

Les også: Obama krever Midtøsten-samtaler

Forrige uke deltok USAs Midtøsten-utsending George Mitchell på en giverlandskonferanse i Oslo. Mitchell opplyste at han på oppdrag fra Obama skulle oppfordre både israelerne og palestinerne til å gjenoppta fredssamtalene.

- Presidenten har bedt meg om å bruke alle virkemidler for å tilrettelegge for at partene kan starte umiddelbare samtaler, sa Mitchell, ifølge Haaretz.

Videre sa Mitchell at hensikten med giverlandsmøtet i Oslo er å uttrykke støtte til de palestinske selvstyremyndighetene samt bane vei for en tostatsløsning.

- Det er viktig at det blir opprettet flere institusjoner og et regjeringsapparat slik at det på et tidlig tidspunkt kan bli etablert en uavhengig og levedyktig palestinsk stat, sa Mitchell.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.