RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nettpirater mot Hollywood

Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
Sist oppdatert:
Nå står slaget i tingretten i Stockholm: Hollywood saksøker nettpiratene for millioner av dollar.

En halv time før dørene i Stockholms tingsrätt åpnet, var Pirate Bays støttespillere på plass og viftet med piratflagg, melder svd.se. Et stort medieoppbud og en håndfull politifolk var også på plass. Verdens øyne er rettet mot Stockholm og rettssaken mellom nettpiratene og Hollywood.

Over 20 millioner brukere
Svenske Pirate Bay er internetts største nedlastingssted for film, musikk, spill og program. Mellom 22 og 25 millioner nettbrukere - blant dem rundt 200.000 nordmenn - drar nytte av Pirate Bays trackertjeneste. Myndighetene har forgjeves forsøkt å få nettstedet stengt, men det har de ikke klart. Pirate Bay har fortsatt med å gjøre andres åndsverk fritt tilgjengelig, og har ertet på seg en hel underholdningsindustri.

- Illegal filldeling
Svenske påtalemyndigheter har tiltalt Carl Lundström, Fredrik Neij, Peter Sunde og Gottfrid Svartholm for medvirkning og planlegging av brudd på opphavsretten. Ifølge tiltalen har de fire bidratt til illegal fildeling av opphavsrettsbeskyttet materiale og tjent penger på dette gjennom salg av annonser.

Pirate Bays talsmann Peter Sunde kaller rettssaken et politisk skuespill. På en pressekonferanse søndag antydet han at det svenske justisdepartementet har lagt press på påtalemyndigheten og at det er den internasjonale film- og platebransjen som trekker i trådene, melder TT ifølge nyhetskanalen.se.

Nettstedet Pirate Bay inneholder ikke opphavsrettsbeskyttet materiale, men de dirigerer brukerne mot de stedene der de kan finne slike filmer, musikk og spill. Det skjer ved hjelp av fildelingsprotokollen BitTorrent.

Krever 14,3 millioner dollar
Den totale tiltalen i Pirate Bay-saken er på flere tusen sider. Opphavsrettsseiere krever totalt 14,3 millioner dollar i erstatning, eller nesten 100 millioner norske kroner. De som står bak gruppesøksmålet er blant andre underholdningsgiganter som Warner Bros. Entertainment Inc. MGM Pictures Inc. Colombia Pictures Industries Inc. 20th Centyru Fox Films Co. Sony BMB, Universal og EMI, skriver AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere