*Nettavisen* Nyheter.

New York erklærer influensakrise

Foto: Gerald Martineau (AP)

New York kaller inn tannleger og fotpleiere. - Dette er ikke aktuelt, sier Helsedirektoratet.

New Yorks guvernør David Paterson har utstedt en offisiell erklæring for å utvide antall helsearbeider som kan håndtere vaksineringen.

Så langt har det vært 75 svineinfluensarelaterte dødsfall i delstaten.

Den såkalte kriseerklæringen innebærer at tannleger, farmasøyter, jordmødre og fotpleiere, samt annet helsepersonell, skal få lov til å gi vaksine til newyorkerne.

Dermed opphever Paterson delstatsloven som forbyr visse helsearbeidere fra å gi vaksine grunnet faglige begrensninger.

- Dersom en enorm mengde med svineinfluensavaksine kommer til delstaten som følge av en epidemi eller en krise, og vi trenger å spre det i et så stort omfang som mulig, så har vi et utvidet helsepersonell som har myndighet til å gi vaksinen, fortalte Patterson under en pressekonferanse torsdag.

Uaktuelt i Norge
Helsedirektoratet mener slike drastiske tiltak ikke er nødvendig i Norge.

- Vi har systemer for å kunne mobilisere flere mennesker til kritiske oppgaver hvis det skulle være nødvendig. Men slik situasjonen er nå tror vi at kommunene i store trekk er i stand til å håndtere pandemien. Men det er lagt planer for å mobilisere frivillig, og om nødvendig ty til beordring. Dette vurderes fortløpende, sier assisterende direktør ved Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, til Nettavisen.

- Men vil det være aktuell å kalle inn helsearbeidere som tannleger, fotpleiere og farmasøyter til å bistå med vaksineringen?

- Nei, det er ikke en aktuell problemstilling i Norge fordi vi har godt med helsepersonell til å gjøre disse oppgavene. Men det er ikke noe i veien for å gi opplæring til frivillige til å gi vaksine under tilsyn av helsepersonell, sier Guldvog.

- Men det har vært klager på store vaksinekøer i noen kommuner. Hva skyldes dette?

- Køene skyldes flere ting. For det første er det en stor mengde med mennesker som skal vaksineres i løpet av kort tid. Vi anslår at cirka én million nordmenn vil være vaksinert i midten av november. Og én million mennesker lager store køer hvor enn det måtte være. Men det er begrenset tilgang på vaksiner som er vår store utfordring i dag. Det problemet ligger utenfor Norge, sier Guldvog og henviser til vaksineprodusentene som jobber på spreng med å imøtekomme etterspørselen.

Men Guldvog utelukker likevel ikke at det kan være lokale variasjoner rundt i kommunene på hvordan selve vaksineringen håndteres.

Kan hente inn reservestyrker
Guldvog understreker at Norge har nok helsepersonell til å gjennomføre vaksinering av den norske befolkningen. Men sier Helsedirektoratet har flere muligheter til å hente inn reservestyrker dersom behovet skulle melde seg.

- Vi har muligheten åpen for å henvende oss til pensjonert helsepersonell og helsepersonell som er under utdanning og som har grunnlag for å gjennomføre vaksinering.

I tillegg finnes det stor kapasitet i både forsvaret og sivilforsvaret.

800.000 smittet
Rundt 800.000 mennesker i New York ble smittet av svineinfluensaen under den første bølgen tidligere i år.

- Det omtales som en kriseerklæring, men det vi faktisk gjør er å gi vaksinen til så mange som mulig når vaksinen er mer tilgjengelig i New York, sa Paterson, ifølge CNN.

Patersons kriseerklæring får også støtte fra New York-borgermester Michael Bloomberg. På landsbasis anslås det at seks millioner mennesker er smittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag