*Nettavisen* Nyheter.

New York trosset terrorfrykt

Rundt 1 million feststemte tok imot det nye året på Times Square.

01.01.07 16:43

NEW YORK (Nettavisen): Rundt 1 million feststemte tok imot det nye året på Times Square. Ifølge arrangørene, var det trolig ny rekord med skuelystne på Times Square i den amerikanske storbyen ved inngangen til 2007.

Klokken 06 norsk tid var den berømte nedtellingen over – og den såkalte «ballen» som ruller ned fra en stolpe på toppen av bygningen One Times Square markerte at USAs østkyst hadde gått inn i det nye året.

Det var en uvanlig varm nyttårsaften i New York med hele åtte plussgrader. Dette førte til at New York-beboerne stormet ut i gaten. Nærmere 1 million personer hadde samlet seg i trengsel i det verdensberømte veikrysset for å oppleve den legendariske markeringen.

Sveiset kumlokk
Det var et stort sikkerhetsoppbud i New York i dagene forut for feiringen. Departement of Homeland Security og FBI sørget blant annet for å få fjernet søppelkasser – og samtlige kumlokk ble sveiset igjen for å forhindre eventuelle terrorangrep.

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange fryktet at blant annet henrettelsen av Saddam Hussein bare to dager før nyttårsfeiringen ville føre til et angrep på den amerikanske storbyen.

Samtlige som ville inn på Times Square måtte derfor gjennom metalldetektorer. Det var heller ikke lov å medbringe sekker eller store vesker inn på plassen. Alle gater rundt Midtown ble sperret allerede klokken 15.30 lokal tid.

Det var et stort nærvær av bevæpnet politi, bombehunder, antiterror-tropper og overvåkningshelikoptre for å ivareta sikkerheten til den enorme menneskemengden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kontrollposter

Rundt Times Square var det utplassert en politimann per fem meter, og alle som ville få med seg feiringen på Times Square ble ransaket og fikk veskene sine gjennomsøkt. Det var satt opp kontrollposter for hver femtiende meter allerede tre kilometer før Times Square. Her plukket politiet ut personer vilkårlig for å gjennomføre en ekstra grundig sjekk, noe som endte med fullstendig kaos.

- Dette handler om sikkerhet, og sikkerheten kommer først. Det er derfor vi gjør dette, sier en politimann på stedet til Nettavisen.

- Aldri opplevd maken
Da Nettavisens reportere var på vei inn til Times Square allerede kl.22.00 lokal tid ble de møtt av en rekke kontrollposter. Newyorkerne var synlig overrasket over det omfattende sikkerhetsopplegget.

- Jeg har aldri opplevd maken, er dette normalt? Er de virkelig så redde i dag, sier en tobarnsfar til Nettavisen.

Nettavisens reportere kan fortelle at selv en time inn i det nye året var det et ekstremt nærvær av politi og antiterrorstyrker i gatene, mens en rekke politihelikopter svevet over det sentrale Manhattan.

Klikk på bildet for å forstørre.

I år var det 99. gang at nyttårsfeiringen ble markert på Times Square. Helt siden 1907 har store menneskemengder samlet seg på plassen for å ta farvel med det gamle – og for å møte det nye året.

Hvert år blir det designet en ny ball som skal rulle ned stangen på One Times Square. I år var den lysende ballen dekorert med 504 Waterford-krystaller, og ballen veier 485 kilo. Den er også dekorert med tre duemønstre – for å symbolisere fred.

3,5 tonn konfetti
Markeringen ble avsluttet med at hele 3,5 tonn med konfetti ble sluppet ut over plassen. Superstjernen Christina Aguilera var blant artistene som sørget for at de skuelystne holdt varmen – og humøret oppe – under markeringen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag