RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ni henrettet på julaften

Sist oppdatert:
Ni personer ble henrettet ved henging på julaften.

Opprinnelig skulle ti personer henrettes på julaften, men henrettelsen til en av disse ble utsatt til et senere tidspunkt. Henrettelsene ble fullbyrdet til tross for at det internasjonale samfunnet, blant annet utenriksminister Jonas Gahr Støre, la press på iranske myndigheter.

- Vi ber Iran stoppe i tide og ikke gjennomføre nye henrettelser i morgen. Norge er motstander av alle former for dødsstraff. Det er sterkt beklagelig at Iran ser ut til å planlegge å henrettelse 10 personer i morgen, opplyste utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding tirsdag.

Skal henges på julaften
Menneskerettighetsforkjemperen Mahmood Amiry-Moghaddam opplyste til Nettavisen tirsdag at ti personer skulle henrettes i Teheran på julaften.

- Vi vet at det er ti personer som skal henges på julaften i Teheran. Det er ni menn og en kvinne, sa Amiry-Moghaddam tirsdag.

- Det som vi har sett gjennom de siste årene er at de sakene som regimet opplever som vanskelig, altså de med internasjonal oppmerksomhet, kommer gjerne på dager når det internasjonale samfunnet likevel ikke gjør så mye. Det tror jeg kan være grunnen til at de velger julaften, sa han.

Ifølge Iran Human Rights ble én planlagt henrettelse utsatt. Det gjelder henrettelsen av Behnood Shojaee, som var mindreårig da han begikk lovbruddet. Shojaee har fått henrettelsen utsatt en rekke ganger som en følge av internasjonalt press.

150 mindreårige er dømt til døden i Iran og venter på å bli henrettet. Det til tross for at landet har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige.

Instruerer ambassade i Teheran
Norge arbeider mot dødsstraff, både i internasjonale organer og gjennom aktivt samarbeid med menneskerettighetsorganisasjoner og likesinnede land. Vi tar jevnlig opp bruk av dødsstraff på prinsipielt grunnlag med land der dette praktiseres, skriver Utenriksdepartementet i en pressemelding. Vi retter et spesielt fokus på enkeltsaker når vi er kjent med at dødsstraff planlegges fullbyrdet på en særlig inhuman måte, eller overfor mindreårige, gravide eller strafferettslig utilregnelige personer. I slike tilfeller anser Norge dødsstraff som et brudd på folkeretten.

- Det har vært flere slike saker i Iran. Vi instruerer da vår ambassade i Teheran til å få bekreftet hvem som planlegges henrettet. I dette tilfelle finner vi det nødvendig å reagere både på omfanget og at henrettelsene planlegges gjennomført i en høytid utenfor store deler av verdens oppmerksomhet, sier utenriksminister Støre.

Bekymret for menneskerettssituasjonen
Regjeringen er generelt bekymret for menneskerettssituasjonen i Iran. For to dager siden stengte Iranske myndigheter menneskerettighetssenteret «Center for Defence of Human Rights» i Teheran. Kontoret ble opprettet og ledes av den iranske advokaten og menneskerettighetsforsvareren Shirin Ebadi, som ble tildelt Nobels fredspris i 2003.

- Norge har senest i dag hatt kontakt med det franske EU-formannskapet om stengningen av Ebadis menneskerettssenter i Teheran, og vi vil følge situasjonen for Shirin Ebadi og andre menneskerettighetsforkjempere i Iran i tiden som kommer, sier Støre.

Iran har gjennomført minst 270 henrettelser i 2008, men Amiry-Moghaddam frykter at det er store mørketall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere