*Nettavisen* Nyheter.

Ni omkom da atomubåt sank

Foto: Scanpix/EPA/Bellona

Norske myndigheter ble ikke varslet da en russisk atomdrevet ubåt sank i Barentshavet lørdag morgen. Ni personer mistet livet.

30.08.03 19:04

Ubåten K-159 hadde et mannskap på 10 da den gikk ned fem kilometer utenfor Kildinøya tidlig lørdag.

En person ble reddet, mens to er funnet omkommet på havaristedet. Lørdag ettermiddag sier Russlands forsvarsminister Sergej Ivanov at det ikke lenger er noe håp om å finne de øvrige i live.

- Vi er dessverre nødt til å innrømme hva sjøfolk har sagt oss, at det vil være umulig å finne noen av de sju savnede i live, sier Ivanov, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Lørdag ettermiddag varslet Russlands president Vladimir Putin at ulykken vil bli grundig gransket.

Ikke informert

Norske myndigheter ble ikke varslet om ulykken, og det mener miljøvernminister Børge Brende er svært uheldig, selv om strålingsfaren betegnes som liten.

- Det er beklagelig at Norge ikke ble varslet umiddelbart etter at den utrangerte russiske atomubåten havarerte ved innløpet til Murmanskfjorden lørdag morgen, sier miljøvernminister Børge Brende til NTB.

Russerne har trolig ikke varslet Norge fordi de trolig anser at noen akutt fare for forurensning ikke er til stede.

Båtens reaktor var skrudd av da den sank, og det var ingen våpen om bord, opplyser en talsmann for forsvarsdepartementet til radiostasjonen Ekho Moskvij ifølge NTB.

Liten strålingsfare

K-159 tilhørte novemberklassen fra 1963 og ble tatt ut av drift i 1989. Den var på vei til opphogging da den sank. Det var derfor den ikke var utstyrt med våpen og de to reaktorene om bord var stengt.

Ifølge Statens strålevern er det foreløpig ikke klarlagt om det brukte brenselet fortsatt befinner seg om bord i ubåten, men Strålevernet vurderer det som meget sannsynlig.

Likevel vurderes strålingsfaren som liten.

- Ut i fra den foreliggende informasjonen vil det uansett ikke være noen umiddelbar fare for utslipp av radioaktive stoffer som berører Norge eller norske interesser, opplyser strålevernet i en pressemelding.

En tragedie

- Det er en tragedie at en russisk ubåt er gått ned og så mange er omkommet, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til NTB.

Norske myndigheter har allerede vært i kontakt med de russiske myndighetene og tilbudt assistanse i forbindelse med ubåtforliset, opplyser han.

- En redningsoperasjon er underveis i området, sa en talsmann for den russiske Nordflåten til nyhetsbyrået Interfax tidligere lørdag. Det blir lett etter overlevende både til sjøs og fra luften. Ifølge talsmannen hadde ubåten et mannskap på 12, mens forsvarsdepartementet opplyste at det var ti menn om bord da den sank.

Frykter for fiskebestanden

Selv om Statens strålevern ser ut til å ta forliset med stor ro, frykter miljøvernorganisasjonen Bellona at radioaktive lekkasjer fra atomreaktorene om bord i den forulykkede russiske ubåten kan forurense fiskebestanden i området.

- Dette dreier seg om en 40 år gammel ubåt som er i svært dårlig forfatning og som var i ferd med å bli slept til opphugging. Jeg er ikke akutt bekymret, men på litt sikt kan det være fare for radioaktiv forurensning av fisk i området, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Aksjonsutvalget for atomulykker bør tre sammen umiddelbart for å drøfte situasjonen, mener Hauge. Han understreker at han ikke er redd for eksplosjoner fra de avslåtte reaktorene.

K-159 var i ferd med å bli slept fra Gremikha øst på Kola-halvøya. Det var storm i området natt til lørdag og ubåten fikk slagside og sank på 170 meters dyp, tre nautiske mil fra land ytterst i Murmansk-fjorden, ifølge Bellona.

Vekstområde

- Den russiske ubåten har sunket i et område som er oppvekstareal for både torsk og lodde, sier informasjonssjef Olav Lekve i Fiskeridirektoratet til NTB.

- Området er ikke i en sektor der norske fiskere har lov til å drive fangst, men i og med at det dreier seg om et oppvekstområde, kan situasjonen med den sunkne ubåten likevel ha kommersiell interesse for Norge, sier Lekve.

For tre år siden sank den russiske atomubåten "Kursk" i Barentshavet med 118 personer om bord. Alle omkom Årsaken til ulykken er uklar, men båten sank i forbindelse med en eksplosjon om bord.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.