RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nigeria har sitt første år uten et eneste nytt tilfelle av sykdommen polio.
Nigeria har sitt første år uten et eneste nytt tilfelle av sykdommen polio. Foto: Jawed Tanveer (Afp)

Nigeria markerer poliofritt år

Sist oppdatert:
Nigeria markerte fredag sitt første år uten et eneste nytt tilfelle av sykdommen polio, til tross for at eksperter ikke trodde det ville skje som følge av den interne konflikten i landet.

Dermed kan det afrikanske landet i løpet av noen uker komme til å fjernes fra listen over land der polio er endemisk, det vil si en sykdom som stadig finnes i et begrenset geografisk område. Først må imidlertid Verdens helseorganisasjon (WHO) bekrefte at de siste prøvene som er tatt fra folk i tidligere berørte områder, er virusfrie.

Så sent som i 2012 ble fortsatt over halvparten av nye tilfeller av polio i verden registrert i Nigeria.

Nigerias poliofrie periode, som begynte 24. juli i fjor, er den lengste landet har hatt å registrere et nytt tilfelle av sykdommen. Håpet er at hele det afrikanske kontinentet neste måned vil ha gått et helt år uten en ny polioinfeksjon. Det siste tilfellet ble registrert i Somalia den 11. august i fjor.

33 nye tilfeller i år

– Det er en ekstraordinær prestasjon. Det viser virkelig verdien av lederskap fra myndighetene, sier leder Carol Pandak for den amerikanske organisasjonen Rotary Internationals polioprogram.

Prestasjonen gir håp om at polio snart kan bli den andre smittsomme sykdommen blant mennesker som blir utryddet, etter kopper. Så langt i 2015 har det kun vært 33 nye tilfeller av polio i verden. 28 av dem i Pakistan og resten i Afghanistan.

Poliomyelittviruset angriper nervesystemet og kan føre til varige lammelser bare timer etter infeksjon. Viruset spres ofte blant unge barn i områder med dårlig hygiene, noe som innebærer at den lett kan ramme i urolige områder. Sykdommen kan imidlertid stanses med omfattende vaksinasjon i befolkningen.

Fakta: Fakta om polio

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Poliomyelitt, ofte kalt polio, er en svært smittsom virussykdom.

* Rammer nervesystemet og kan forårsake lammelser.

* Er uhelbredelig. Kampen mot polio dreier seg derfor om vaksinering.

* I 1988 var polio endemisk i 125 land. Nesten 1.000 barn ble lammet daglig av sykdommen.

* I dag er polio kun endemisk i tre land – Afghanistan, Nigeria og Pakistan.

* Hittil i år er det bare registrert 33 tilfeller i verden, 28 i Pakistan og resten i Afghanistan.

Kilder: polioeradication.org, WHO, UNICEF og Reuters

Vaksineforbud

Nigeria har kjempet med å stanse smittespredningen siden flere nordlige delstater innførte et vaksineforbud i 2003. Enkelte guvernører og religiøse ledere mente at vaksinene var forurenset av vestlige makter for å spre sterilitet og hiv/aids blant muslimer.

I 2009 lovet derimot tradisjonelle ledere rundtom i landet å støtte vaksinasjonskampanjer og presse foreldre til å vaksinere barna sine. På omtrent samme tidspunkt startet imidlertid den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram et blodig opprør nordøst i landet.

– Godt på vei

Lederen for en nigeriansk ekspertkomité for utryddelse av polio, Oyewale Tornori, sier at regjeringens prioritering av kampen mot polio har hjulpet. Det inkluderer blant annet opprettelse av sentre for å koordinere vaksinasjonskampanjer og å nå barn i tidligere utilgjengelige områder.

– Vi er godt på vei. Det er en tid for mye glede, men vi ønsker ikke å feire for tidlig, sier Tomori til Reuters.

Det er fortsatt to år til Nigeria, sammen med resten av Afrika, kan bli erklært poliofritt av WHO. Målet er å kunne erklære hele verden for poliofri innen 2018.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere