Gå til sidens hovedinnhold

Nobelpris for hemmelighetene til eksotisk materie

De britiske forskerne David Thouless, Duncan Haldane og Michael Kosterlitz er tildelt årets nobelpris i fysikk for forskning som har avslørt «hemmelighetene til eksotisk materie».

– De tre får prisen for sine oppdagelser av topologiske faseoverganger og topologiske materiefaser, heter det i begrunnelsen fra Kungliga Vetenskapsakademiet.

Årets pris er delt i to. 82 år gamle Thouless får den ene halvdelen, mens Haldane (65) og Kosterliz (73) deler den andre halvdelen. Prisen er på til sammen 7,5 millioner kroner.

Har åpnet porter

Alle de tre britene er tilknyttet amerikanske universiteter. Thouless er å finne ved University of Washington i Seattle, Haldane forsker ved Princeton-universitetet og Kosterlitz ved Brown-universitetet i Providence.

Ifølge begrunnelsen har de tre forskerne «åpnet porter til en ukjent verden av materie» i merkelige tilstander.

– De har med avanserte matematiske metoder studert uvanlige materiefaser som for eksempel superledere, supervæsker eller tynne magnetiske filmer, heter det videre.

Pionerarbeid

– Deres pionerarbeid har ledet til at jakten på nye, eksotiske materiefaser nå pågår for fullt. Mange håper på framtidige bruksområder, både innen materialvitenskap og elektronikk, konstaterer Kungliga Vetenskapsakademiet videre.

Prisvinnerne hylles særlig for sin bruk av såkalt topologiske begreper innen fysikken. Topologi er en gren innen matematikken som handler om geometri og form.

– Med den moderne topologien som verktøy kunne årets prisvinnere forbløffe ekspertene, heter det i begrunnelsen.

Nobelprisen i fysikk blir tradisjonen tro delt ut under en storslått seremoni i Stockholm 10. desember, årsdagen for Alfred Nobels død i 1896. (©NTB)

Kommentarer til denne saken