RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nobelprisen til Ebadi

Sist oppdatert:
NOBELINSTITUTTET (TV 2 Nettavisen): Den iranske advokaten og menneskerettighetsforkjemperen Shirin Ebadi er tildelt Nobels fredspris 2003. - Jeg er glad og stolt, sier vinneren.

Det kunngjorde Nobelkomiteens formann, professor Ole Danbolt Mjøs, klokka 11.

- Den norske Nobelkomiteen har bestemt at Nobels fredspris 2003 skal tildeles Shirin Ebadi for hennes innsats for demokrati og menneskerettigheter, sa Mjøs.

Raftoprisvinner
Ebadi er en av Irans første kvinnelige dommere. Hun er tildelt prisen for sitt arbeid for demokrati og da spesielt kvinner og barns rettigheter. Bare 10 kvinner har tidligere vunnet Nobels fredspris. Shirin Ebadi vant Raftoprisen i 2001.

- Som advokat, dommer, foreleser, forfatter og aktivist har stemmen hennes vært klar og sterk i hennes land, Iran, og langt ut over hjemlandet. Hun har stått fram med faglig tyngde, stort mot og hun har trosset faren for egen trygghet, sa Mjøs i sin tale.

På spørsmål om det var en vanskelig avgjørelse, svart Mjøs:

- Det er alltid vanskelig å finne den rette kandidaten, men det var ikke spesielt vanskelig i år.

Det er første gang siden 1997 at en kvinne får Nobelprisen. Ebadi er den tredje muslimen som får fredsprisen. De to første var Egypts president Anwar Sadat og den palestinske presidenten Yasser Arafat. Hun er med andre ord den første kvinnelige muslimen som får prisen.

Stolt vinner
- Jeg er veldig glad og stolt, sier Ebadi til NRK på telefon fra Paris.

Hun sier videre at hun mener prisen ikke bare går til henne selv personlig, men til det iranske folket, og alle som har kjempet for menneskerettigheter i landet.

Den 10. desember deles prisen ut i Oslo, og Ebadi sier at hun selvsagt vil være på plass.

Frontfigur
Shirin Ebadi er kjent som Irans første kvinnelige dommer. Hun måtte fratre sin stilling som følge av revolusjonen i 1979, da et konservativt islamsk presteskap overtok styringen av landet og innførte strenge restriksjoner for kvinners deltakelse i samfunnslivet.

I årene etter revolusjonen har Ebadi har vært en ledende figur i Irans menneskerettighetsarbeid. Hun er en aktiv forkjemper for kvinners og barns rettigheter og en forsvarer av personer som har vært utsatt for menneskerettighetskrenkelser, het det i begrunnelsen for at Ebadi mottok Raftoprisen for to år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere