*Nettavisen* Nyheter.

Nødhjelpsfly krasjet med kuer

Hovedflyplassen på Sumatra ble tirsdag stengt etter at et fly med nødhjelp kjørte rett inn i en flokk kuer. Hjelpearbeidet rammes.

04.01.05 08:59

Ingen på bakken ble skadet da et fly av typen Boeing 737 smalt inn i en kuflokk etter landing, opplyser talsmenn til telegrambyrået AP.

Flyplassen vil være stengt til det tunge flyet er fjernet. Trolig skjer dette sent tirsdag lokal tid.

Tilbakeslag for nødhjelp
Stengningen av flyplassen i Banda Aceh, byen på nordspissen av Sumatra, er et massivt tilbakeslag for hjelpearbeidet på øya som er hardest rammet.

Flyplassen har vanligvis tatt imot tre fly per dag, men har den siste uka hatt trafikk døgnet rundt, med hjelpesendinger, redningsarbeidere, frivillige og pårørende som leter etter sine kjære.

Det totale tallet på døde nærmer seg nå 150.000, men hjelpearbeidere sier til AP at de venter tallet vil øke med flere titusen.

Verre enn antatt
Inspeksjoner av vestkysten på Sumatra viser at ødeleggelsene på øya som lå nærmest episentret for det kraftige undersjøiske skjelvet 26. desember er langt mer omfattende enn tidligere antatt.

Dusinvis av landsbyer er jevnet med jorda og i enkelte områder er bare et par overlevende observert.

Hjelpen stanset
Men det har vist seg svært vanskelig å få fraktet nødhjelp som mat, vann og livsviktige medisiner til de fjerntliggende områdene. Flybro er eneste vei inn, men etter at flyplassen i Banda Aceh ble stengt, er dropp fra helikoptre eneste mulighet.

Ei lita jente med en tøyhund var blant de overlevende som piloter oppdaget og fraktet til sykehus i Banda Aceh. Mange av de overlevende var så utmattet etter ni dager med lite mat og vann, at de ikke kunne snakke.

Verdensledere på vei
Verdensledere er på vei til kriserammede områder i Sørøst-Asia for å ta katastrofen etter jordskjelvet og flodbølgene i øyesyn og legge en felles plan for å hjelpe millioner av ofre.

Nye savnede-tall
Den siste Kripos-listen viser at 107 nordmenn er savnet etter katastrofen i Asia. TV 2 Nyhetene sin gjennomgang viser imidlertid et lavere tall .

Norske Kripos offentliggjør tirsdag klokken 8 nye lister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.