Gå til sidens hovedinnhold

Nøktern optimist om Sri Lanka

Utenriksminister Jan Petersen tror fredsforhandlingene på Sri Lanka må smøres med tålmodighet.

Tirsdag skjedde det første drapet på en regjeringssoldat siden attentatet mot landets utenriksminister fredag. Angriperne åpnet også ild mot en annen militær utpost nordøst i Sri Lanka, men ingen kom til skade i dette angrepet, skriver Associated Press. Angrepene kaster nye skygger over fredshåpet i landet.

Norges utenriksminister Jan Petersen har vært i Sri Lanka i forbindelse med begravelsen til landets avdøde utenriksminister Lakshman Kadirgamar. Kadirgamar ble skutt og drept ved sitt hjem fredag. Sent mandag møtte Petersen Sri Lankas president til samtaler.

- Vi har gått gjennom situasjonen og snakket om den, men dette er ikke noe vi vil redegjøre for i offentligheten, sier han til TV 2 Nettavisen.

Tamiltigrene får skylda
Norge har vært sentral i forhandlingene mellom opprørsgruppen Tamiltigrene og den srilankiske regjeringen. Selv mener Petersen fremtiden til fredssamtalene er avhengig av hvordan reaksjonene til partene blir framover.

- Presidenten har pekt på Tamiltigrene som ansvarlige for drapet på utenriksministeren. Dette er en politisk faktor som kan slå negativt inn i fredsprosessen, sier Petersen til TV 2 Nettavisen.

- På den andre siden har mange på Sri Lanka nå en oppfatning av at det ikke finnes noen vei utenom en forhandlingsløsning.

Tålmodig Petersen
Petersen tror man må være «nøktern optimist» for å holde på med forhandlingene videre.

- Tålmodighet er noe Norge har i denne saken. Vi har holdt på med dette i fem år nå, og det ser nok ut til at vi kan holde på en stund fremover, sier han.

Petersen møtte også Sri Lankas statminister Mahinda Rajapakse tirsdag.

- Statsministeren sa til Petersen at det burde være større internasjonal innsats for å legge press på Tamiltigrene for å få dem til å slutte å bruke vold, sier statsministerens sekretær Lalith Weerathunga til Associated Press. Han sier Rajapakse har forsikret Petersen om at at det ikke vil bli noen tilbakeslag for fredsprosessen.

Opprør siden '83
Uidentifiserte snikskyttere skjøt utenriksminister Kadirgamar i hodet og hjertet sent fredag. Ingen har tatt ansvar for angrepet, men president Kumaratunga og talsmenn for landets militærvesen har lagt skylden på tamiltigrene.

Geriljagruppen de tamilske tigrene begynte å sloss for et selvstendig hjemland i Sri Lanka 1983. Krigen tok livet av nesten 65 000 mennesker før Norge klarte å forhandle frem en våpenhvileavtale i februar 2002. Samtalene gikk i stå i juni 2003 da opprørerne krevde større uavhengighet, skriver AP.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her