RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nonner må gå barhodet

Sist oppdatert:
Forbudet mot bruk av det muslimske hodetørklet hijab må også gjelde det kristne motstykket, fastslår en av Tysklands øverste domstoler.

Dermed kan ikke katolske nonner bære hodekleder når de underviser i tyske skoler, melder NTB-AFP.

Nonner som nekter å ta av seg hodekledet, kan nektes å undervise, skrev ukemagasinet Der Spiegel mandag. Forvaltningsdomstolen Bundesverwaltungsgericht i Leipzig setter med dette bom for forsøket på å skille mellom kristen og muslimsk symbolbruk i tysk skoleverk.

Hijab-striden har de siste månedene preget flere store europeiske land. I Frankrike trådte et lovforbud mot bruk av det muslimske hodeplagget i kraft ved skolestart for halvannen uke siden, og italienske politikere drøfter et tilsvarende forbud.

Krusifiks
Minst 7 av Tysklands 16 delstater har tidligere arbeidet med egne lover som forbyr lærere å bruke skaut når de underviser. Mange tyskere mener at forbud må gjelde alle religiøse symboler, slik at det for eksempel blir ulovlig å ha krusifikser på veggene i klasserommene.

Den sørlige delstaten Baden-Württembergs kristeligdemokratiske kulturminister Annette Schavan har arbeidet for en lov som forbyr hijab, men tillater kristne hodekleder. Dette forslaget har forvaltningsdomstolen i Leipzig nå ettertrykkelig avvist.

Også i Baden-Württemberg skal det herske likhet for loven, enten det gjelder religiøse eller andre spørsmål. -Unntak for bestemte typer religiøst motiverte antrekk kommer derfor ikke på tale, fastslår domstolen ifølge nettstedet spiegel.de.

«Arbeidsantrekk»
Schavans juridiske rådgiver, justisprofessor Ferdinand Kirchhof, har famholdt at nonnedrakt med hodeklede må betrakes som et arbeidsantrekk, og dermed ikke kommer inn under forbudet mot religiøse klesplagg. Det holder ikke, sier forvaltningsdommerne.

Mens de nordlige delene av Tyskland domineres av protestanter, er katolisismen svært utbredt lenger sør. I den sterkt katolske Schwarzwald-regionen i Baden-Württemberg er det vanlig at nonner iført hodetørkle underviser i de offentlige skolene.

I september i fjor avsa Tysklands øverste domstol, grunnlovsdomstolen i Karlsruhe, kjennelse for at Baden-Württemberg brøt sine egne lover, da delstaten nektet en muslimsk lærer å bruke hijab. Delstatene ble imidlertid stilt fritt til å endre lovene og innføre forbud. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere