RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea bekrefter 154 døde

Sist oppdatert:
En Røde Kors-ansatt i Nord-Korea bekrefter at minst 154 mennesker omkom i togkatastrofen torsdag. Mange av dem var barn. 1300 mennesker ble skadd, opplyser landets myndigheter.

- Mange av de omkomne er barn, sa Røde Kors-talsmann John Sparrow lørdag, etter at han kom tilbake til den kinesiske hovedstaden Beijing fra en reise til ulykkesstedet i Nord-Korea.

Han sa ødeleggelsen var total flere hundre meter unna togstasjonen i byen Ryongchon. 129 offentlige bygninger, deriblant flere sykehus, har fått større eller mindre skader. En skole ble fullstendig ødelagt i eksplosjonen.

En nordkoreansk tjenestemann med ansvar for redningsarbeidene sier 76 av de omkomne var studenter, ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Byrået skriver også at over 1.300 personer ble skadd i den voldsomme eksplosjonen, uten å oppgi noen kilde.

Vogner kolliderte

Årsaken til ulykken var en kollisjon mellom togvogner som fraktet olje og ammoniumnitrat, et stoff som vanligvis brukes som kunstgjødsel, men som også kan anvendes som sprengstoff.

- En strømmast like ved ble dyttet over ende etter at en tankvogn med olje kolliderte med to vogner lastet med ammoniumnitrat. Brannen som ble utløst av kortslutningen som oppsto, antente tankvognen og kjemikaliene, sier tjenestemannen Jang Song Gun.

Det nordkoreanske nyhetsbyrået KNCA opplyste tidligere lørdag at kollisjonen skyldtes grov menneskelig svikt da vognene skulle skifte spor. Dette var den første bekreftelsen fra nordkoreanske myndigheter av at ulykken i det hele tatt hadde funnet sted.

Dødstallene kan stige

I uoffisielle utalelser fra nordkoreanske tjenestemenn er antall døde blitt anslått til mange hundre, mens flere tusen kom til skade. En talsmann for Røde Kors i Beijing regner med at tallet på omkomne kan komme til å bli langt høyere enn det som til nå er oppgitt.

- Jeg tror de materielle ødeleggelsene sier mer om situasjonen enn offisielle dødstall, sier Røde Kors’ utsending til Øst-Asia John Sparrow.

Røde Kors-folk som har tatt seg fram til ulykkesstedet på grensen mellom Nord-Korea og Kina, forteller at mer enn 8.000 hus i Ryongchon er ødelagt og 12 større offentlige bygninger jevnet med jorda. Ryongchon har rundt 130.000 innbyggere. (NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere