RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea bygger atomvåpen

Sist oppdatert:
Nord-Korea opplyste torsdag at landet har gjenvunnet plutonium fra 8000 brenselsstaver og bruker dem til å bygge atomvåpen.

Brenselsstavene skal holde til seks atombomber. Landet understreker at bombene skal brukes til avskrekkingsformål.

- Som vi allerede har opplyst, har Nord-Korea gjenopptatt atomaktiviteter for fredelige formål. Som en del av det har Nord-Korea fullført gjenvinningen av rundt 8000 brukte brenselsstaver, heter det i en kunngjøring fra det offisielle koreanske nyhetsbyrået, ifølge AFP.

Bygger bomber
Uttalelsen antyder også at drivstoffet brukes til å bygge flere bomber. Det heter at landet har endret bruken av plutonium i retning av å øke sin kjernefysiske avskrekkingsstyrke.

USA tror at Nord-Korea allerede har utviklet en eller to atombomber og at gjenvinning av brenselsstaver vil gi nok plutonium for rundt seks bomber til.

Ingen avtale
Samtaler i august mellom Nord- og Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA førte ikke til noen avtale mellom landene. Nord-Korea bruker nå USA som unnskyldning for å ruste opp.

- Som vi har gjort klart, har vi ingen andre alternativer enn å være i besittelse av kjernefysisk avskrekkelse siden USA nå truer med et kjernefysisk forkjøpsangrep på Nord-Korea, sier viseutenriksminister Choe Su Hon i et sjeldent intervju med CNN.

Ministeren nektet å svare på om landet har til hensikt å gjennomføre testing av atomvåpen.

- Løsning mulig
Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, tror fortsatt det er mulig å avvikle atomvåpenprogrammet hvis man kommer fram til en samtidig løsning på problemet.

- De seks landene skal ha et nytt møte. Man vil kreve at Nord-Korea avstår som atomstat, samtidig som landet gis sikkerhetsgarantier og penger for at de ikke skal selge raketteknologi. En løsning kan ikke være ensidig, sier Lodgaard til TV 2 Nettavisen.

Utviste inspektører
Atom-krisen startet i oktober i fjor etter at USA uttalte at Nord-Korea hadde et atomprogram i strid med en avtale fra 1994. USA stanset eksport av drivstoff til Nord-Korea, og landet svarte med å utvise FN-inspektører og gjenopplive sine eldgamle atomkraftverk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere