Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea bygger atomvåpen

Sist oppdatert:
Nord-Korea opplyste torsdag at landet har gjenvunnet plutonium fra 8000 brenselsstaver og bruker dem til å bygge atomvåpen.

Brenselsstavene skal holde til seks atombomber. Landet understreker at bombene skal brukes til avskrekkingsformål.

- Som vi allerede har opplyst, har Nord-Korea gjenopptatt atomaktiviteter for fredelige formål. Som en del av det har Nord-Korea fullført gjenvinningen av rundt 8000 brukte brenselsstaver, heter det i en kunngjøring fra det offisielle koreanske nyhetsbyrået, ifølge AFP.

Bygger bomber
Uttalelsen antyder også at drivstoffet brukes til å bygge flere bomber. Det heter at landet har endret bruken av plutonium i retning av å øke sin kjernefysiske avskrekkingsstyrke.

USA tror at Nord-Korea allerede har utviklet en eller to atombomber og at gjenvinning av brenselsstaver vil gi nok plutonium for rundt seks bomber til.

Ingen avtale
Samtaler i august mellom Nord- og Sør-Korea, Kina, Japan, Russland og USA førte ikke til noen avtale mellom landene. Nord-Korea bruker nå USA som unnskyldning for å ruste opp.

- Som vi har gjort klart, har vi ingen andre alternativer enn å være i besittelse av kjernefysisk avskrekkelse siden USA nå truer med et kjernefysisk forkjøpsangrep på Nord-Korea, sier viseutenriksminister Choe Su Hon i et sjeldent intervju med CNN.

Ministeren nektet å svare på om landet har til hensikt å gjennomføre testing av atomvåpen.

- Løsning mulig
Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Sverre Lodgaard, tror fortsatt det er mulig å avvikle atomvåpenprogrammet hvis man kommer fram til en samtidig løsning på problemet.

- De seks landene skal ha et nytt møte. Man vil kreve at Nord-Korea avstår som atomstat, samtidig som landet gis sikkerhetsgarantier og penger for at de ikke skal selge raketteknologi. En løsning kan ikke være ensidig, sier Lodgaard til TV 2 Nettavisen.

Utviste inspektører
Atom-krisen startet i oktober i fjor etter at USA uttalte at Nord-Korea hadde et atomprogram i strid med en avtale fra 1994. USA stanset eksport av drivstoff til Nord-Korea, og landet svarte med å utvise FN-inspektører og gjenopplive sine eldgamle atomkraftverk.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!