RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea fjernes fra terror-liste

Sist oppdatert:
USA krever internasjonale inspektører til atomprogram.

Den amerikanske administrasjonen vil fjerne Nord-Korea fra listen over land som støtter terrorisme. Dette kan skje om Nord-Korea aksepterer å ta inn utenlandske observatører til atomprogrammet, melder CNN.

Les også: Nord- Korea Gjør helomvending

Atomanlegg
USA, Japan, Sør- Korea, Kina, Russland og Nord-Korea har utgjort en forhandlingsgruppe omkring det lukkede landets atomprogram. Nord-Korea har gitt signaler om at de vil restarte sin atomreaktor, etter å ha nektet FNs våpeninspektører adgang til fasilitetene. Dette har ført til frykt for at den tidligere viljen til nedrustning er forvitret. Nord- Korea gikk i 2005 med på å avvikle atomvåpenprogrammet sitt.

USA vil uansett ikke gi opp arbeidet med å få internasjonale observatører til atomanleggene, og ønsker få fram en ny avtale med Nord-Korea.

- Vi fortsetter å jobbe med våre seks forhandlingspartnere, sier pressesekretær i Det hvite hus, ifølge CNN

Nord- Korea har tidligere krevet å bli fjernet fra listen over land som støtter terrorisme. USA vil kun gjøre dette om landet godtar inspeksjoner.

Urolige naboland
USAs forhandlingspartnere er avventende etter USAs framstøt. Nord-Korea skal ifølge CNN ha hatt en aggressiv holdning langs grensen i sør den siste tiden, blant annet med utprøving av missiler nær grensen.

Japan har reagert på at Nord- Korea ikke vil ta et oppgjør med bortførelsen av japanske statsborgere opp gjennom historien, men sier de avventer USA endelige avgjørelse.

- Vi vet ikke hva den endelige beslutningen til USA blir, men jeg regner med at vi blir konsultert, sa Japans utenriksminister Hirofume Nakasone fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere