RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea krever reaktor

Sist oppdatert:
Nord-Korea sier landet kun vil slutte seg til ikkespredningsavtalen om det får en lettvannsreaktor.

Tirsdag insisterte Nord-Korea på at USA skulle gi landet en lettvannsreaktor. Dette skal være en forutsetning for å vende tilbake til ikkespredningsavtalen og demontere sine atomvåpen.

Kravet kom i en uttalelse fra Nord-Koreas utenriksdepartement, dagen etter at landet sa seg villig til å gi opp sitt atomvåpenprogram, slutte seg til ikkespredningsavtalen og motta inspektører fra det internasjonale atomenergibyrået, skriver Associated Press (AP)

- Nord-Koreas krav om en lettvannsreaktor før landet gir opp sitt atomvåpenprogram er uakseptable, sier den japanske utenriksministeren Nobutaka Machimura ifølge AP.

Nord-Koreas krav om en lettvannsreaktor vil trolig skape friksjon i de nye samtalene om hvordan mandagens avtale skal settes ut i livet. Disse samtalene skal etter planen begynne mandag.

Nord-Korea krevde under sekslandssamtalene i Bejing at landet skulle få beholde et sivilt atomenergiprogram. USA var sterkt mot dette, og den felles uttalelsen mandag anerkjente kun at Nord hadde erklært sin rett til å ha et slikt program.

Kravet om lettvannsreaktoren skal også ha blitt fremmet i løpet av forhandlingene i høst. Denne typen reaktor er vanskeligere å bruke til å fremstille atomvåpen. I fellesuttalelsen heter det at spørsmålet om en lettvannsreaktor vil bli diskutert på et «passende tidspunkt.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere