Nord-Korea lar ambassadører granske eksplosjon

Den mystiske soppskyen over Nord-Korea skyldtes noe så ordinært som sprengning av fjell, hevder landets utenriksminister. Utenlandske ambassadører skal nå få lov til å se selv.

Det har i flere dager vært spekulert i om Nord-Korea har foretatt kjernefysiske prøvesprengninger, etter at en eller to kraftige eksplosjoner førte til at det ble dannet en soppformet sky.

Den fire kilometer brede skyen, som lå over Ranggang-provinsen ved grensen til Kina, kunne observeres på satellittbilder. Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap virket skyen enda større enn den som ble dannet etter den store togulykken i Nord-Korea i april.

Vannkraftprosjekt
Eksplosjonene skjedde i forrige uke, men først mandag ville myndighetene gi noen kommentar. I et møte med den britiske statssekretæren Bill Rammell erklærte Nord-Koreas utenriksminister Paek Nam-sun at eksplosjonen bare skyldtes sprengning av fjell i forbindelse med bygging av et vannkraftprosjekt. Han la til at andre antydninger var ren løgn.

Etter anmodning fra Rammell ga Paek videre klarsignal til at britiske og andre ambassadører skal få adgang til å undersøke saken selv.

- Jeg er veldig fornøyd med at Nord-Korea har gått med på vårt ønske, sa den britiske statssekretæren etter møtet. Storbritannias ambassadør David Slinn skal etter planen besøke de avsidesliggende traktene der eksplosjonen skjedde allerede tirsdag.

Gransker forklaringen
Sør-Korea vil heller ikke umiddelbart slå seg til ro med den offisielle forklaringen fra Pyongyang.

- Det vil bli foretatt en grundig undersøkelse for å se om det faktisk bygges et vannkraftverk i området, opplyste Chung Dong-young, Sør-Koreas minister for gjenforening med Nord-Korea, i en høring i nasjonalforsamlingen mandag.

Ifølge eksperter skjuler det aktuelle området et anlegg for anriking av uran og en underjordisk rakettbase.

Eksplosjonen skal ha skjedd torsdag 9. september, på Nord-Koreas nasjonaldag. Styret i Pyongyang benytter vanligvis denne dagen til å vise fram og demonstrere landets militære styrke.

Ifølge avisen The New York Times har amerikanske myndigheter fått informasjon som tyder på at Nord-Korea forbereder sin første kjernefysiske prøvesprengning. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice, har uttalt at Nord-Korea kan ønske å påvirke presidentvalget med en sprengning i forkant av valget i november.

Økt bekymring
Rapportene om en mulig prøvesprengning kommer samtidig med økt bekymring for Nord-Koreas kjernefysiske ambisjoner. De diplomatiske møtene om landets atomvåpenprogram har gått i stå, og det er usikkert om samtaler mellom Nord- og Sør-Korea, USA, Kina, Japan og Russland vil bli arrangert som planlagt i slutten av september.

Nord-Korea har antydet at landet vil innta en enda steilere holdning i de videre forhandlingene. Årsaken er nyheten om at også Sør-Korea har drevet kjernefysiske eksperimenter, noe Nord-Korea mener USA har organisert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag