Nord-Korea med atomprøve

Nord-Korea sier tirsdag at landet vil gjennomføre en atomprøvesprenging.

03.10.06 17:56

Testen skal gjennomføres som et ledd i å styrke landets forsvarsevne mot det de kaller «økt amerikansk fiendtlighet» mot kommunistregimet, melder AP.

- Nord-Korea vil en gang i løpet av fremtiden gjennomføre en atomprøvesprenging under sikre forhold, heter det i en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet, melder AP.

Det nordkoreanske regimet har tidligere sagt det besitter atomvåpen, men det har ikke tidligere blitt gjennomført kjente atomprøvesprenginger.

- Den ekstreme trusselen om atomkrig og sanksjoner fra amerikansk hold har gjort det nødvendig for oss å gjennomføre en prøvesprengning. Det er en nøkkel til å styrke vår kjernefysiske avskrekking, het det i uttalelsen.

Nord-Koreas «atomvåpen vil tjene som en pålitelig avskrekkingsmiddel for å beskytte statens interesser og sikkerheten til den koreanske nasjonen mot den amerikanske trusselen om aggresjon.»

- Som president Bush tidligere har sagt, hvis Nord-Korea gjennomfører en test vil det kun være en stadig påminnelse, særlig for folk i det området, om at Nord-Korea utgjør en trussel, sier talskvinne ved den amerikanske ambassaden i Oslo, Patricia Attkisson, til Nettavisen.

- Utenriksminister Rice har også uttalt at det er uheldig at Nord-Korea ikke har villet vende tilbake til sekspartssamtalene. USA er til enhver tid beredt til hvor som helst, og uten forhåndsbetingelser, å ta del i disse forhandlingene, sier Attkisson.

- Vi vil på det sterkeste advarer Nord-Korea mot å gjennomføre en eventuell kjernefysisk prøvesprengning. Dette vil bryte med den internasjonale normen om at ingen skal foreta slike sprengninger, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Jahnsen ved UD til Nettavisen.

- EN eventuell nordkoreansk prøvesprengning vil også alvorlig vanskeliggjøre arbeidet med en dialog med sikte på forsoning mellom de to delene av den koreanske halvøya. Vi har også fortstått det slik at Nord-Korea ønsker at halvøya skal være kjernevåpenfri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.