RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nord-Korea skjøt opp rakett

Foto: KIM JAE-HWAN (AFP)
Sist oppdatert:
Sikkerhetsrådet i krisemøte etter at Nord-Korea natt til søndag gjorde alvor av trusselen om rakettoppskyting.

Japan ba straks FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til krisemøte etter at Nord-Koreas oppskyting ble kjent.

USA krever en streng reaksjon, mens Kina og Russland maner til ro.

- USA samarbeider tett med Japan og vil i samarbeid med våre partnere i rådet komme frem til den riktige og strenge reaksjonen FN må komme med, sier Susan Rice, USAs FN-ambassadør til Reuters.

Russland og Kina har på forhånd gjort det klart at de vil benytte seg av vetoretten dersom Sikkerhetsrådet foreslår nye sanksjoner mot kommuniststaten.

- Ytterligere isolert
President Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

- Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama, ifølge NTB.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden.

Nord-Korea selv sier oppkytingen var en suksess, mens amerikanske styrker hevder rakett endte i japan-havet, melder CNN.

Norsk UD fordømmer oppskytingen
- Dette er et klart brudd på Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, og selvsagt noe vi fordømmer i likhet med en rekke andre land, sier kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen ved Utenriksdepartementet (UD) til Nettavisen.

Forsvarssjef Sverre Diesen sier til NRK at han ikke finner rakettoppskytingen særlig truende:

- Det er først og fremst dette regimets bisarre måte å kommunisere med omverdenen på, sier forsvarssjefen.

Varslet
Nord-Korea hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og sørkoreanske myndigheter bekrefter at den hadde en satellitt i lasten.

Alt tyder på at selve rakettoppskytningen gikk etter planen, men det er ikke kjent om utplasseringen av satellitten var vellykket.

Ifølge japanske myndigheter passerte raketten over Japan, og en av drivstofftankene falt ned Stillehavet.

Fordekt prøveskyting
Flere land, med USA i spissen, hevder søndagens rakettoppskytning var en fordekt prøveskyting av en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Denne raketten kan med sin rekkevidde trolig nå Alaska og utstyres med kjernefysisk stridshode.

Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Det gikk ikke etter planen og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

Både USA og Japan har stasjonert krigsskip til Japanhavet og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

- Nord-Korea ønsker gjennom en romrakett å demonstrere at de er i besittelse av en internkontinental ballistisk rakett, slo lederen for USAs etterretningstjenester, Dennis Blair, nylig fast.

- Provoserende
USAs utenriksminister Hillary Clinton advarte også Nord-Korea mot å gjennomføre oppskytningen, og slo fast at det ville få følger.

- En slik provoserende handling, som vil være i strid med FN-mandatet, vil ikke gå ubemerket hen, sa hun.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

- Det vil være til beste for Nord-Korea å avstå fra oppskytingen, sa den russiske viseutenriksministeren Aleksej Borodavkin.

Urokkelige
Myndighetene i Pyongyang var imidlertid urokkelige og fasthold sin rett til å skyte opp raketten.

Dersom noen bringer saken inn for FN, vil det innebære slutten på sekslandssamtalene om atomnedrustning, truet de.

Pyongyang erklærte seg som atommakt i 2005 og har gjennom forhandlingene med Sør-Korea, Japan, Kina, USA og Russland fått tilbud om omfattende bistand og sikkerhetsgarantier mot at de skrinlegger sitt atomvåpenprogram.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere