Nord-Korea truer med «fysisk svar»

Foto: POOL (Reuters)

Nord-Korea har lovet å gi USA et «fysisk svar» på felles amerikansk-sørkoreanske militærøvelser denne helgen.

24.07.10 11:28

Uttalelsen kommer fra en nordkoreansk diplomat på et ASEAN-møte i Hanoi i Vietnam. Reaksjonen kommer etter at USAs utenriksminister Hillary Clinton advarte mot Nord-Koread fiendlige politikk, melder BBC News.

- Den er imot DPRKs (Democratic People's Republic of Korea) suverenitet og sikkerhet, sa Ri Tong-il, et medlem av Nord-Koreas delegasjon, på møtet om den kommende militærøvelsen.

Samme person uttalte at øvelsen er en trussel mot hele Korea-halvøya og Asia som helhet.

Roe Nord-Korea
Washington og Seoul sier at militærøvelsene er ment for å roe Nord-Koreansk aggresjon. Offesielt er målet å avskrekke Nord-Korea fra et framtidig angrep. Sør-Korea har sterk støtte fra USA i sin fordømmelse over Nord-Korea.

Kina har kritisert planene, og advart mot handlinger som kan forverre regionale spenninger.

Senest på fredag annonserte USA at de ville innføre nye sanskjoner mot Nord-Korea. Disse tar - ifølge BBC News - sikte på å stoppe spredning av atomkraft, samt import av luksusvarer.

Farlig politikk
Clinton sa på møtet i Hanoi fredag at Nord-Korea fører en farlig politikk.

- Her i Asia har et isolert og krigersk Nord-Korea slått inn på en kampanje med provoserende og farlig opptreden, sa hun.

På møtet deltok samtlige 27 land som deltar på Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEANs regionale forum.

Clinton understreket at Nord-Korea må oppmuntres til å ta nødvendige skritt mot fred. Hun uttalte at en fredlig løsning på konfliktene i Korea kun er mulig hvis Nord-Korea endrer sin grunnleggende opptreden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.