Gå til sidens hovedinnhold

Nord-Korea truer med «hellig krig»

Sier de når som helst kan starte en atomkrig mot USA og Sør-Korea.

Nord-Korea sier de vil bruke «kjernefysiske avskrekking» som svar på felles amerikansk-sørkoreansk militære øvelser denne helgen.

Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon reagerer særlig sterkt på at det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS George Washington skal delta under marineøvelsen som innledes søndag, melder NTB.

- Hæren og det nordkoreanske folk vil ved hjelp av sin mektige atom-avskrekkelse svare på den største kjernefysiske krigsøvelsen USA og deres sørkoreanske marionetter noensinne har holdt, heter det i en uttalelse gjengitt av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

På KCNA ble det også sagt at Pyongyang - hovedstaden i Nord-Korea - er klar til å starte «hellig krig» når som helst, melder BBC News.

- Alle disse øvelsene er ingenting annet enn direkte provokasjoner for å kue Nord-Korea med våpenmakt for å oppnå det de ønsker, heter det videre i uttalelsen fra landets forsvarskommisjon - ifølge NTB.

Avskrekke Nord-Korea
Washington og Seoul på sin side hevder at militærøvelsene er ment for å roe ned Nord-Koreansk aggresjon.

Les også:Nord-Korea truer USA med «fysisk svar»

Det offisielle målet med militærøvelsene skal være å avskrekke Nord-Korea fra et framtidig angrep. Amerikanerne støtter Sørkoreanerne i deres fordømmelse over Nord-Korea.

Nord-Korea lovet senest fredag å gi et «fysisk svar» på felles amerikansk-sørkoreansk militærøvelse.

- Den er imot DPRKs (Democratic People's Republic of Korea) suverenitet og sikkerhet, sa Ri Tong-il, et medlem av Nord-Koreas delegasjon, på møtet om den kommende øvelsen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton uttalte på et møte med Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEANs regionale forum at hun mener Nord-Korea fører en farlig politikk.

- Her i Asia har et isolert og krigersk Nord-Korea slått inn på en kampanje med provoserende og farlig opptreden, sa hun.

Høy spenning
Helt siden et sørkoreansk krigsskip ble senket i mars har spenningen mellom Nord-Korea og Sør-Korea vært ekstremt høy.

BBCs John Sudworth oppholder seg i Soul og sier at det ikke er første gang Nord-Korea kommer med lignende advarsler.

«Selv om Nord-Korea også tidligere har truet med fysiske angrep, er disse uttalelsene med på å gjøre situasjonen enda mer spent, til stor bekymring for landene i regionen.», kommenterer han.

Kina har også vært ute og kritisert militærøvelsene. De advarer mot at enhver handling kan forverre de regionale spenningene som allerede finnes.

Amerikanerne kunngjorde sist onsdag at de ønsker å innføre nye sanksjoner mot Nord-Korea. Målet er å stoppe spredningen av atomkraft, samt import av luksusvarer, skriver BBC News.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?